Kadınlar savaşır mı? Macaristan’da Karpat dağları eteklerinde bulunan bir mezardaki kadın savaşmış, savaşlarda yaralanmış, at biner, at sırtında ok atarmış. İleri yaşında ölmüş.
Acaba Ortaçağ savaşlarında kadınların rolü neydi? Başta Vikingler olmak üzere bazı Germenik topluluklarda kadın savaşçılar bulunduğunu biliyoruz. Ama buna benzer bir şeyi daha Doğuda veya Güneyde görmüyoruz.
Arkeologlar Orta çağ savaşlarında kadınların rolünü tartışa dursun, bazı şeyler belli: Bugün bulunan Ortaçağ’a ait mezar yerlerinde erkeklerin genellikle savaş araç gereçleriyle, oku veya atınıj üzengisiyle gömüldüğünü, kadınların ise daha çok takılarla ve diğef süs eşyasıyla toprağa verildiğini biliyoruz.
Ama yakın zaman önce Macaristan’da Karpat dağlarının hemen eteğinde bulunan bir mezar, kadın savaşçılar konusunu yeniden gündeme getirdi.
Arkeologlar, 10. yüzyıldan kalma mezarda bir kadına ait kalıntılar buldular. Mezarda kadınlara özgü takılar ve süs eşyası da vardı ama ayrıca ok ve yay ile at üzengisi de vardı.
O devirde at binen ve at üzerinde çift gergili yayıyla ok atabilen insanlar en kıymetli savaşçılardı ve bu kadın da oku ve at binme ekipmanıyla gömülmüştü.
Ayrıca bulunan kemik kalıntılarında çeşitli yaralanma izleri de saptandı. Yani kadın savaşlarda yaralanmış ama hayatta kalmayı da başarmıştı.
Daha ilginci bu kadının kemiklerinde osteopoz yani kemik erimesi belirtileri de vardı, bu da kadının en azından menapoz sonrası yaşta, belki daha da yaşlı olduğunu gösteriyordu.
Bu ilginç bulguya ilişkin makaleyi meraklısı bu linkten okuyabilir.