Musa Orhan’a hakaret davasında yargıdan yeni bir açılım: Hazal Kaya ceza almadı

Musa Orhan’a sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Ezgi Mola’ya destek paylaşımı yapan oyuncu Hazal Kaya'nın davasında yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi Kaya'ya “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verdi.

Kültür Sanat 31 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Batman’da intihara sürüklenen İpek Er’in bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdığı Uzman Çavuş Musa Orhan’a sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Ezgi Mola’ya destek paylaşımı yapan oyuncu Hazal Kaya’nın davasında yeni bir gelişme yaşandı.

Oyuncunun avukatı Hande Kuday, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada uzlaşma teklifini kabul etmeyen Hazal Kaya aleyhine açılan davanın sonuçlandığını duyurdu. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi hakaretin varlığını kabul etti ancak hakaret eyleminin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğini ifade ederek Hazal Kaya hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verdi. Avukat Kuday, bu kararın emsal olabileceğini söyledi.

Emsal olabilir

Kuday’ın açıklamasının tamamı şöyle: “Ezgi Mola’nın Musa Orhan’a yönelik tweet’i nedeniyle hakaret suçundan yargılanması akabinde Hazal Kaya, bu cinsel saldırı davasına yönelik tepkisini ortaya koymak ve de Ezgi Mola’ya destek olmak için Mola’nın ifadelerini de içerir bir tweet atmıştı.

Bu tweet nedeniyle aynı yasal süreç kendisi aleyhine de başlatıldı. Kamuoyunda bu konuyla ilgili yoğun bir tepki oluşması sonucu ünlü ünsüz yüzlerce kişi aynı suç isnadıyla aynı isim tarafından şikayet edildi. Bu kişilere uzlaşma teklifinde bulunuldu. Kabul edenlerden belirli meblağlar alındı ve bu kişilere yönelik şikayetler geri çekildi, kabul etmeyenlerin yargılamaları ise devam etti.

Uzlaşma teklifini kabul etmeyen Hazal Kaya aleyhine açılan dava sonuçlandı. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi hakaretin varlığını kabulle birlikte işbu hakaret eyleminin haksız bir fiile tepki olarak işlendiğini ifade ederek Hazal Kaya hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verdi.

Bu kararın kesinleşeceğine ve emsal olacağına inanıyoruz. Böylelikle hayatı karartılarak elinden alınan genç bir kadın üzerinden bir de gelir modeli inşa edilmesi gayesine yargının alet edilemeyeceği anlaşılacak ve İpek Er’in en azından hatırası rahat bırakılacaktır.”

Avukat Kuday, ayrıca bu kararın kesinleşmediğini, karşı tarafın itirazıyla istinafa gideceğini de söyledi.

Farah Zeynep Abdullah’a da dava açılmıştı

Orhan hakkında, nitelikli cinsel saldırı suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açılmış, önce tutuklanmış sonra da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bu durum sosyal medyada büyük tepki yaratmıştı.Karara tepki gösterenlerden biri de oyuncu Ezgi Mola idi. Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Ezgi Mola’nın paylaşımı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın ardından Mola hakkında ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret’ suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bu kez de Ezgi Mola’nın başına gelenler sosyal medyada ikinci bir tepki dalgası yarattı. Mola’ya destek paylaşımları geldi. Oyuncu Hazal Kaya, Farah Zeynep Abdullah, şarkıcı Tan ve Melek Mosso destek veren isimlerden bazılarıydı. Farah Zeynep Abdullah’a da dava açılmıştı.

Farah Zeynep Abdullah'a, Musa Orhan'dan bir dava dahaFarah Zeynep Abdullah’a, Musa Orhan’dan bir dava daha

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.