Edebiyat ve sinema yasta: A. S. Byatt’a veda etti

Eleştirmenlere göre İngiltere'nin en entelektüel yazarlarından biriydi. 1990 yılında yayınladığı 'Sahipler' romanıyla Man Booker ödülü kazanan A. S. Byatt, 87 yaşında hayatını kaybetti. Yazarın birçok romanı ve öyküsü filme de uyanlanmıştı

Kültür Sanat 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kendi kuşağının en iddialı yazarlarından biri olarak gösterilen A. S. Byatt, 87 yaşında öldü. Londra’daki evinde perşembe günü hayata veda eden yazar 1990 yılında yayınladığı ‘Sahipler / Possession’ adlı romanıyla Man Booker Ödülü kazanmıştı. Yazarın diğer önemli kitapları ‘Matisse Öyküleri’ ve ‘Bülbülün Gözündeki Cin’di.

Uzun süredir yayıncısı olan Chatto & Windus, cuma günü A. S. Byatt’ın hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada ölüm nedeni belirtilmedi. Yazın hayatı boyunca 11 roman ve altı öykü kaleme alan İngiliz yazar, eleştirmen ve akademisyen kimliğine de sahipti. 1991’de The New York Times Magazine’e verdiği bir röportajda “Ben roman yazmış bir akademisyen değilim, Ben akademik olarak oldukça iyi olan bir romancıyım” sözleriyle bu çok yönlülüğünü tanımlamıştı.

Yazın hayatına 1964 yılındaki ‘Güneşin Gölgesi’ adlı yapıtıyla başlayan İngiliz yazar, 1967’de yayınladığı ‘Oyun’ adlı romanı sonrasında Frederica Potter dörtlüsü olarak da bilinen dört ciltlik seriyle edebi ününü yavaş ve istikrarlı bir şekilde inşa etti.

A. S. Byatt’ın eserlerini sinemacılar sevdi

A. S. Byatt, 1990 yılında yayınladığı ‘Sahipler’ romanıyla en çok satanlar listesine girmeyi başardı. Neil LaBute’un yönettiği ve Gwyneth Paltrow’un başrolünde yer aldığı ‘Tutku’ filmiyle roman sinemaya da uyarlanmıştı.

Bu, İngiliz yazarın sinemaya uyarlanan tek eseri olmadı. 1992 yılında yayınladığı ‘Melekler ve Böcekler’ adlı romanı 1995 yılında yönetmen Philip Haas tarafından Oscar adayı bir film haline getirilmişti. Her iki film uyarlaması da edebiyatçının görünürlüğünü artırdı. George Miller’in yönettiği bir kısmı İstanbul’da geçen ‘Üç bin Yıllık Bekleyiş’ filmi de yazarın ‘The Djinn in the Nightingale’s Eye’ öyküsünden uyarlanmıştı.

Raf Gezgini: Hrant Dink kitaplarıRaf Gezgini: Hrant Dink kitapları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.