Manas Destanı, UNESCO listesine girdi

Manas Destanı, UNESCO tarafından insanlığın ortak mirası olarak tescillendi. UNESCO Direktörü Audrey Azoulay, Kırgizistan ziyaretinde tescil sertifikasını Cumhurbaşkanı Sadır Cabarov'a takdim etti. Bin yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan destan 1926 yılında yazıya geçirilmişti.

Kültür Sanat 11 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
UNESCO Genel Direktörü tescil belgesini Kırgız Cumhurbaşkanı'na takdim etti.

Manas Destanı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından insanlığın ortak mirası ilân edildi. Böylelikle Manas Destanı’nın 1926 ylında tamamlanan ilk el yazması insanlığın ortak mirası olarak tescillendi. Resmi bir ziyaret için ülkeye gelen UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Cabarov tarafından kabul edildi. UNESCO’nun Manas kararı bu buluşmada duyuruldu.

Manas Destanı, somut olmayan miras listesinde

Manas Destanı’na ait manasçı Sağınbay Orozbakov’un ağzından yazılan el yazmasının somut olmayan miras listesine dahil edilmesine ilişkin sertifikayı UnNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Cabarov’a düzenlenen törende takdim etti.

Manas Destanı 180 bin kelimeden oluşuyor

Bin yıldır ağızdan ağıza dolaşan; Kırgız halkının ideolojisi ve ansiklopedisi niteliğindeki Manas Destanı, 1867’de Kırgızistan’ın Issık Göl Bölgesi’nde dünyaya gelen Sağınbay Orozbakov’un ağzından 180 bin 378 dizenin derlenmesiyle ilk kez yazılmıştı. Ülkede Manas metnini yazdıran ilk manasçı olarak tarihe geçen Sağınbay Orozbakov’un ağzından kaleme alınan metnin kayda geçirilmesi 1922’de başlayıp 1926’da tamamlanmıştı.

Manas Destanı halkın gelenek, görenek, töre, inanış, görüş, iktidar savaşları, klanlarla ve başka milletlerle ilişkileri, masalları ve ahlak anlayışlarını anlatıyor. Destanın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığı 4 Aralık tarihi, her yıl Manas Destanı Günü olarak kutlanıyor.

Mani dinini benimseyen Karahitaylar ve Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızlarin içinde bulunduğu durum, Manas Han’ın başından geçenler ekseninde anlatılır. Manas Destanı’na dair ilk derleme 1869 yılında bölgeyi ziyaret eden ünlü Türkolog Wilhelm Radloff tarafından yapılmıştır.

Cezayirli Hasan Paşa'nın köşkünde, aslanının ipuçları aranıyorCezayirli Hasan Paşa’nın köşkünde, aslanının ipuçları aranıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.