Marvel yeni bir evrenin kapısını aralarken!

Tüm dünyayı kasıp kavuran 'Deadpool & Wolverine' filmi Marvel Sinematik Evreni'nde adeta yeni bir evrenin kapısını aralıyor. Deadpool da bu evrenin kilit taşı. Kendisini Marvel'in İsa'sı ilan etmesi de boşuna değil.

30 Temmuz 2024

Marvel Sinematik Evreni o kadar genişletildi sonra da o kadar çoklu hale getirildi ki insan kaybolmamak için kılavuza ihtiyaç duyuyor. Ortalığı kasıp kavuran ‘Deadpool & Wolverine’ filmini düşünün; bize sunulan ilk defa bir araya geldikleri. Öyle mi gerçekten?..

Deadpool’un süper olmadan önceki adı Wade Wilson. Nerede ilk karşımıza çıktı? Wolverin’in hikayesinin anlatıldığı 2009 yapımı ‘X-Men: Başlangıç Wolverine’ filminde. Onun da üzerinde deneyler yapılarak süper hale getirilmişti. Hatta geveze olduğu için ağzı dikilmişti ve Wolverin ile büyük bir kavgaya tutuşmuştu. Sonra ‘Deadpool’un ilk filminde Wolverine’nin kendisi yoktu ama maskesi Wade Wilson’ın suratındaydı… Yani Marvel dünyasının bu iki karakteri çok önceden beri bir aradalar. 

Ki aynı evrenin karakteri olsalar bile ayrı dünyaların süperleri onlar. Malum Deadpool geveze, biraz ergenlikte kalmış yetişkinlerden, isyankar, dalgacı ve ilk filminde Marvel’in özellikle Avengers takımının oluşturduğu süperlik mitini yıkmaya çalışan anarşist bir karakter. Wolverine ise öfkeli, sert, ciddiyeti seven bir X-Men. Ama Wolverin ile biz ‘X-Men: Logan’ filminde 2017’de vedalaşmıştık. Kendisi hakkın rahmetine kavuşmuştu. ‘Deadpool’ ise kendi dünyasında macerasına devam ediyordu. Peki ne oldu da Marvel Sinematik Evreni’nde bu iki karakter bir araya geldi ya da getirildi?

İşin ‘duygusal’ boyutu

Aslında olay elbette ticari… Milenyum boyunca süper kahraman fabrikası haline gelen, genişledikçe genişleyen Marvel Sinematik Evreni, iki hat üzerinden yürüyordu. Biri Avengers takımı diğeri ise X-Men dünyası. Avengers takımının epik macerası ‘Avengers: Endgame’ ile sona erdi. Sonrasında çoklu evrenler, solo maceralarlar devam etse de artık o evren miadını doldurdu.

Avengers dünyasında ne Deadpool’a ne de X-Men’lere yer var. Çünkü bu karakterlerin telif hakkı 21st Century Fox’taydı. Marvel dünyasını inşa edense Disney’e bağlı Marvel Studios. Ama Disney, 21st Century Fox’u satın alınca işler değişti. Artık bütün Marvel evreni, Marvel Studios tarafından kullanılabilecek hale geldi.

İşte Deadpool burada devreye giriyor. ‘Deadpool & Wolverine’ filminde Deadpool önce Avengers takımına girmek istiyor, olmuyor! Kendini Marvel evreninin İsa’sı ilan ediyor. Wolverine tuhaf bir şekilde diriltiliyor. Ve ‘hiçlik’ denilen bir yerde ikili o dünyanın kraliçesi Cassandra Nova’ya (kendisi profesör Charles Xavier’in ikiz kardeşi olur) karşı mücadele ediyorlar. Lakin bu hiçlik bölgesinde kimler yok ki, Elektra (Jennifer Garner), Blade (Wesley Snipes), Gambit (Channing Tatum). Yani anlayacağız yeni bir evren kuruluyor, iki solo macerasın çok sevilen Deadpool da bu evrenin kilit taşlarından biri oluyor.

‘Deadpool & Wolverine’ bu yeni evrenin bir anlamda ilk filmi. Bu evrende ne olur, ne kadar genişler, hangi süperler kimlerle etkileşim haline gelir şimdilik bilemiyoruz. Ama ilk filmden anladığımız Marvel o Avengers takımının dünyayı kurtarma fikrinden biraz uzaklaşmış durumda. Ki hatırlayın bu Avengers takımı dünyayı kurtarmaya çalıştıkça dünya sürekli bir yıkım yaşıyordu. Çoklu evren buluşuyla bundan biraz vazgeçtiler!

‘Deadpool & Wolverine’den anladığımız yeni evren kurulurken biraz daha çizgi roman estetiğine sadık kalınacak. Burada yönetmen Shawn Levy’nin iyi iş çıkardığına şüphe yok. Ve karakterler aslında kendi dünyalarını kurtarmanın peşine düşecek. En azından ilk filmin söylediği bu. Çünkü ‘Deadpool & Wolverine’ filminin hikayesi Wade Wilson’ın Deadpool kimliğinden biraz sıyrılarak onu seven bir avuç insanın yaşadığı dünyayı kurtarma üzerine kurulu. 

Filmin gönderme bombardımanı yapması, ki çok fazla olduğu için bazı göndermeler gönderi dünyasında kayboluyor, bu yüzden. Nihayetinde herkes yakalayabildiği ölçüde göndermelerin tadını çıkarıyor. Ama Avengers takımının evrenine göre daha eğlenceli, daha kanlı, daha esprili ve süperlerin poz keserek büyük laflar etme alışkanlığından imtina edilen çizgi romana daha uygun bir evren burası. İlk haftasında tüm dünyada 438 milyon dolar hasılat elde etmesi de bu evrenin sevildiğine işaret. Bakalım devamı nasıl olacak? Ama şurası kesin Madonna’nın ‘Like a Prayer’ şarkısını kullanmak çok iyi bir seçim.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.