Meğer Mimar Sinan’ın bilmediğimiz 51 ismi varmış

Tarihin en önemli mimarları arasında gösterilen Mimar Sinan hakkında bugüne kadar çok sayıda kitap yazıldı, belgesel çekildi. Prof. Dr. Osman Özsoy ise bu tarihi figürün pek bilinmeyen bir yönünü, tam 51 isim ve sıfatını derledi.

Kültür Sanat 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
16. yüzyılda yaşayan Mimar Sinan, tarihin en büyük mimarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Şehzadebaşı, Süleymaniye ve Selimiye camileri, Drina Köprüsü ve daha nice anıtsal yapıtıyla Mimar Sinan insanlık tarihinde özel bir yere sahip. Doğum tarihi tam olarak bilinmese de 1588’de hayatını kaybeden mimar hakkında bugüne kadar pek çok kitap ve belgesel yapıldı. Aradan geçen yaklaşık 500 yılın ardından, tıpkı Mimar Sinan gibi Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğup büyüyen Prof. Dr. Osman Özsoy özel bir araştırmaya imza attı.

Mimar Sinan isimleri kitap olacak

Osman Özsoy araştırmaları sonucunda yayınladığı makalesinde Mimar Sinan’ın 51 isim ve sıfatını derledi. Şehir Dergisi’ndeki “Sinan’ı Yazmak” adlı makalede büyük mimarın isim ve sıfatlarını yazan Özsoy günümüzde pek bilinmeyen verilere ulaştı. Araştırma sonucuna göre Sinan’ın isimlerinden bazıları şöyle: Ağayan-ı Ehl-i Hiref Azası, Gazi Sinan, Güçsüz Karınca, Hacı Sinan, Sinan Ağa, Vakıf Hoca Sinan, Mimar Şöhretşıar, Mimar Ağa, Herif, Hükümdar Hocası, Fena Fi-s Sinan, Gaza Ehli Merhum Sinan Ağa, Kayserili Sinan, Kulun Yusuf bin Abdullah mimar Mimar, Pir-i Mimaran Sinan, Yusuf Sinanettin, Yusuf İbni Abdullah, Yusuf ibni Abdullah ve Sinan Yusuf. İsimlerden örnekler veren Özsoy “Mesela Gazi Sinan’, ‘Hacı Sinan’ ve ‘Güçsüz Karınca’. Bunlar çok ilginç. Daha sonra zaman elverirse bu makaleleri kitap şeklinde bir araya getirebiliriz” dedi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy Mimar Sinan’ın bilinmeyen isim ile sıfatlarını bir makalede bir araya getirdi.

Mimar Sinan’ı anlamak için bu eserlerden yararlanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Osman Özsoy şöyle konuştu: “Ben Ağırnas doğumluyum, Sinan’ın hemşehrisiyim. Sinan’ı nasıl anlayabiliriz fikriyle bu makaleyi kaleme aldım. Sinan’a hitap şekilleri, ismiyle kullanılan sıfatlar, acaba bunlar nedir, kim nerelerde kullanmış, niye kullanılmış fikriyle yola çıktım. Bunları alt alta sıralayıp listesini yapmak istedim. Evliya Çelebi’den, Sinan’ın kendi eseri Tezkiret-ül Bünyan gibi eserlerinden Harvard’da okutulan ders kitabına kadar literatürü elimizden geldiği kadar inceleyerek bunları listelemeye çalıştım. Bazılarını insanların ilk defa duyduğuna eminim. O yüzden ilgi çekecektir. Hatta bazı sıfatlar ve isimler var ki insanlar bu isimlerin arkasına düşelim veya bunu öğrenelim diyecek.”

Muhabbet bağının bülbülü Sadettin KaynakMuhabbet bağının bülbülü Sadettin Kaynak

.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.