IŞİD operasyonunda gözden kaçan detay: Santa Maria saldırısı planının yapıldığı Kayseri ablukada

Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD militanları silahlı saldırı düzenlemiş ve bir kişi ölmüştü. Saldırının Kayseri’de planlandığı ortaya çıktı ve son olarak Kayseri’de beş kişi yakalandı. İşte son üç ayda yapılan operasyonlar...

Gündem 21 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Kayseri’de IŞİD’e düzenlenen ‘Bozdoğan-27’ operasyonlarında 36 şüphelinin yakalandığını açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda il emniyet müdürlükleri tarafından İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Kayseri olmak üzere dört ilde IŞİD operasyonu düzenlendi. İstanbul’da sosyal medya platformu X hesabı üzerinden finans faaliyetleri yürüten bir şahsa para gönderdikleri ve terör örgütleriyle irtibatlı oldukları tespit edilen 15 şüpheli yakalandı. İzmir’de IŞİD içinde faaliyet yürüten 14 şüpheli, Eskişehir’de ise iki şüpheli yakalandı.

IŞİD operasyonlarında dikkat çeken il Kayseri’ydi. Kayseri’de geçmiş dönemde IŞİD içinde faaliyet yürüten, örgüt içinde yaralanan şahıslara ilaç ve malzeme temin eden beş şüpheli yakalandı.

Operasyonlarda pompalı tüfekler, ruhsatsız tabancalar, çok miktarda döviz ve Türk lirası ile çok sayıda dijital materyale elkondu.

Santa Maria Kilisesi saldırısında sır üç gün: Plan Kayseri’de yapılmışSanta Maria Kilisesi saldırısında sır üç gün: Plan Kayseri’de yapılmış

Santa Maria saldırısının planı Kayseri’de yapıldı

Gelelim Kayseri’nin önemine…

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD üyeleri Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev silahlı saldırı düzenledi, bir kişi katledildi.

İki kilise saldırganının eylemden yaklaşık üç hafta önce İstanbul’dan araçla Kayseri’ye giderek örgüt toplantısına katıldıkları ortaya çıktı. İki saldırganın da aralarında olduğu yedi IŞİD üyesinin Kayseri’ye gidiş görüntüleri ve kaldıkları otelde yaptıkları örgüt toplantısının fotoğrafları yayınlandı.

Elde edilen bilgilere göre şüpheliler Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’nde ikamet eden ‘Abdullah’ kod Amenullah Hacı isimli kişiyle ilişkideydi. 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrı araçlarla hareket eden ve aralarında kilise saldırganları David Tanduev ve Amirjon Kholikov’un da olduğu yedi ismi Abdulaziz Abdullaev isimli şüpheli karşıladı.

Yedi isim 6 Ocak’ta Kayseri’de otele yerleştirildi. Şüphelilerin Kayseri’de kaldıkları sürede otele giriş çıkışlarına ilişkin çok sayıda güvenlik kamera görüntüsü soruşturma dosyasına girdi.

Otelde ikamet eden yedi IŞİD şüphelisinin 8 ocakta Kayseri’den ayrılarak İstanbul’a döndüğü belirlendi.

Saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında eylemi düzenleyen iki şüpheli ve talimatı verdiği saptanan “Adam Abu-Darrar Al-Shishani” kod Adam Khamirzaev’in de aralarında olduğu 51 şüpheli gözaltına alınmıştı.

IŞİD’in karanlık ajandası: Ülkeyi kalbinden vurmayı planlamışlarIŞİD’in karanlık ajandası: Ülkeyi kalbinden vurmayı planlamışlar

Kayseri’de IŞİD ablukası

Santa Maria Kilisesi saldırısından sonra Kayseri’de IŞİD operasyonları sıklaştı.

10Haber Kayseri ablukasını arşiv taramasıyla inceledi.

Kilise saldırısı 2024’ün ilk ayında, 28 Ocak’ta yapılmıştı. Saldırıdan önce Kayseri’de IŞİD operasyonu yapılmış ve 10 Ocak 2024’te ise haber ajanslarına IŞİD operasyonunun video ve fotoğrafları servis edilmişti.

IŞİD’e yapılan Kayseri operasyonundan 10 Ocak 2024’te haber ajanslarının yayınladığı bir kare.

28 Ocak’ta saldırı yapıldıktan sonra da gözler Kayseri’deydi.

IŞİD’in kiliseye silahlı saldırısından sonra 8 Şubat 2024’te geniş kapsamlı, 33 ili içine alan büyük bir operasyon yapıldı. Bu operasyonda 147 IŞİD şüphelisi gözaltına alındı. 33 il arasında elbette Kayseri de vardı.

33 ili kapsayan büyük IŞİD operasyonundan bir fotoğraf.

Saldırıdan tam bir ay sonra 28 Şubat 2024’te Kayseri’de IŞİD’e yapılan operasyonda iki şüpheli yakalandı. Aslında hedefte üç kişi vardı. Jandarma ekipleri kent genelinde IŞİD için faaliyet gösterdiği tespit edilen Suriye uyruklu üç şüphelinin yakalanması için çalışma başlatmıştı. Ekiplerce Develi ilçesinde belirlenen adreslere düzenlenen operasyonda iki şüpheli yakalanırken çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.

28 Şubat 2024’te Kayseri’de yakalanan iki IŞİD militanı.

19 Mart 2024’te bu kez bir IŞİD şüphelisi için yakalama kararı çıkarılıp düğmeye basıldı.

İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğinin silahlı terör örgütü IŞİD’e üye olmak suçundan yakalama kararı verdiği şüpheliyi Melikgazi ilçesinde bir adreste yakaladı.

19 Mart 2024’te hakkında yakalama kararı çıkarılan IŞİD şüphelisi.

Tarih bu kez 19 Nisan 2024.

Kayseri’de gerçekleştirilen operasyonda IŞİD üyesi olduğu iddia edilen beş şüpheli gözaltına alındı.

Yakalanan beş militanın özelliği şuydu; Suriye ve Irak’ta IŞİD içinde faaliyet yürüten ve örgütün talimatları doğrultusunda Türkiye’ye giriş yapan örgüt mensuplarına kalacak ev ve yer temin etmek.

Beş şüphelinin yakalandığı adreslerde ele geçirilen dijital materyale elkondu.

Kayseri’de 19 Nisan 2024’te düzenlenen operasyonda beş IŞİD militanı gözaltına alınmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.