Santa Maria Kilisesi saldırısında sır üç gün: Plan Kayseri’de yapılmış

İstanbul’da Santa Maria Kilisesi’ne yapılan IŞİD saldırısıyla ilgili yeni detaylar ele geçti. IŞİD’li yedi kişinin saldırıdan üç hafta önce üç ayrı araçla Kayseri'ye gittiği, 'Abdullah' kod Amenullah Hacı'yla örgüt toplantısı yaptığı belirlendi.

Gündem 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD üyeleri Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev’in düzenlediği ve bir kişinin katledildiği saldırıyla ilgili soruşturmada yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı.

İki kilise saldırganının eylemden yaklaşık üç hafta önce İstanbul’dan araçla Kayseri’ye giderek örgüt toplantısına katıldıkları ortaya çıkmıştı. Sabah gazetesi aralarında iki saldırganın da olduğu yedi IŞİD üyesinin Kayseri’ye gidiş görüntülerine ve kaldıkları otelde yaptıkları örgüt toplantısının fotoğraflarına ulaştı.

Soruşturma dosyasına giren fotoğraflar

Elde edilen bilgilere göre şüpheliler Kayseri’nin Kocasinan İlçesi’nde ikamet eden ‘Abdullah’ kod Amenullah Hacı isimli kişiyle ilişkideydi. 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrı araçlarla hareket eden ve aralarında kilise saldırganları David Tanduev ve Amirjon Kholikov’un da olduğu yedi ismi Abdulaziz Abdullaev isimli şüpheli karşıladı.

Santa Maria saldırısının talimatını Çeçen asıllı IŞİD'li vermişSanta Maria saldırısının talimatını Çeçen asıllı IŞİD’li vermiş

Yedi isim 6 Ocak’ta Kayseri’de otele yerleştirildi. Şüphelilerin Kayseri’de kaldıkları sürede otele giriş çıkışlarına ilişkin çok sayıda güvenlik kamera görüntüsü soruşturma dosyasına girdi.

Şüphelilerin Kayseri Kocasinan ilçesinde kaldıkları bu süre içinde ‘Abdullah’ kod Amenullah Hacı isimli şüphelinin aynı ilçedeki evinde örgüt toplantısı yaptığı saptandı.

Savcılık IŞİD üyelerinin toplantısının 28 Ocak’taki İtalyan Kilisesi saldırısının planlamasıyla ilgili olabileceğini değerlendiriyor. Otelde ikamet eden yedi IŞİD şüphelisinin 8 ocakta Kayseri’den ayrılarak İstanbul’a döndüğü belirlendi.

25 şüpheli tutuklandı

Saldırıyla ilgili bugüne kadar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasında eylemi düzenleyen iki şüpheli ve talimatı verdiği saptanan “Adam Abu-Darrar Al-Shishani” kod Adam Khamirzaev’in de aralarında olduğu 51 şüpheli gözaltına alındı.

Kamera görüntülerinde Başakşehir’de yakalanan David Tanduev’in eylemden sonra uzun sakallarını tanınmamak için kestiği görülüyor. Mahkemeye sevk edilen 34 kişiden 25’i tutuklanmıştı. Dokuzu ise adli kontrolle serbest kaldı.

Bugünkü Santa Maria kilisesinden 18 yıl geriye Rahip Santoro’ya: Üç cinayetin yürek yakan hikayesiBugünkü Santa Maria kilisesinden 18 yıl geriye Rahip Santoro’ya: Üç cinayetin yürek yakan hikayesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.