Kilisedeki tanık 10Haber’e konuştu: Silah tutukluk yapmasa ateşe devam edecekmiş

Kilise saldırısında hayatını kaybeden Murat Tuncer Cihan’ın cenazesi toprağa verildi. Kederli aile ve görgü tanıkları olayı ve öncesini 10Haber’e anlattı. Saldırı anına ilişkin bir de ihmal iddiası var: Her zaman orada olan polisler o gün yoktu.

Gündem 29 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Katolik Kilisesi’ne düzenlenen saldırının ve saldırıda bir kişinin ölümünün yankıları sürüyor, saldırıyla ilgili bilinmeyenler var ve bunlar henüz çözülmüş değil.

Saldırıda kullanılan aracın bir yıl önce Polonya’dan getirilmiş ve bir yıl boyunca sanki bu saldırı beklenircesine hiç trafiğe çıkmamış olması örneğin.

İki saldırganın kiliseye bu kadar kolay girip saldırı düzenlemesi ve ellerini kollarını sallayarak çıkıp gitmesi…

Ve kamera görüntülerinden de anlaşılacağı üzere kilise kapısında, girişinde ve civarında herhangi bir güvenlik önlemi olmaması….

Biz bu soru işaretlerini buraya bırakıp son iki günde yaşananları özetleyelim.

Pazar günü İstanbul, Sarıyer ilçesinde çok da kalabalık bir cemaati olmayan Santa Maria Kilisesi’ndeki ayine silahlı saldırı düzenlendi. Murat Tuncer Cihan’ın ölümüyle sonuçlanan saldırıyı IŞİD üstlendi. Kar maskeli saldırganların Tacikistanlı A.K. ile Rus D.T olduğu belirlendi. IŞİD’li saldırganlar kısa süre içinde yakalandı. Saldırıyla ilgili gözaltına alınanların sayısı 51’e yükseldi. Saldırganların olayda kullandığı aracın bir yıl önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiği, bu süre içinde hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi.

Saldırı Türkiye’de ve dünyada şok etkisi ve endişe yarattı. Kilisede hayatını kaybeden Murat Tuncer Cihan’ın cenazesi Kağıthane’deki Nurtepe Cemevi’nde cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

IŞİD’in kilise saldırısında hayatını kaybeden Murat Tuncer Cihan

Cenazeye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Latin Katolik Cemaati ruhani lideri Massimiliano Palinuro ve kilise cemaatinden çok sayıda kişi ile ailesi ve yakınları da katıldı. Cenazeye katılan ve konuştuğumuz hemen herkes Murat Tuncer Cihan için “melek gibiydi” diyordu.

Murat Tuncer Cihan’ın cenazesi Nurtepe Cemevi’nden kaldırıldı. / Fotoğraf: Cem Taylan

Murat Cihan’ın saldırıyla son bulan öyküsü

Murat Tuncer Cihan 52 yaşında ve Bayburtluydu. Küçükken geçirdiği menenjit hastalığının ardından zihinsel engelli raporu alan Cihan malulen emekliydi. Annesi Huriye Cihan ile birlikte Alibeyköy’de, Yeşilpınar’da oturuyordu. Haberlerde sıkça Tuncer ismi kullanılsa da yakın çevresi ve ailesi saldırının kurbanına Murat diye hitap ediyordu. Ailenin anlatımına göre Murat Cihan’ın engelliliği sosyal iletişimini zora sokacak ölçüde değildi.

Olay sabahı annesiyle birlikte dışarı çıktı Murat Cihan. Evlerinin yakınında bir süre gezdikten sonra bir lokantada yemek yediler. Ardından Murat Cihan annesine “Ben kiliseye gideceğim. Biraz durup gelirim çok geç kalmam” diyerek ayrıldı…

Murat Cihan’ın dayısı Aleksander Kazım Aydemir / Fotoğraf: Cem Taylan

Cihan bir süredir pazar günleri kilisedeki ayinlere katılıyordu çünkü. Alevi bir ailenin çocuğu olan Cihan kiliseyle dayısı Aleksander Kazım Aydemir sayesinde tanışmıştı. Cenaze töreni sırasında 10Haber’e konuşan Aydemir “Ayine benimle birlikte gelirdi zaman zaman. Oradakiler onu çok seviyordu. Temiz, çok iyi bir insandı. Ben başka kilisedeydim olay sırasında. Telefonla haber verdiler, oraya gittim” dedi.

‘Saldırganlar Murat’a kapıyı açıp hemen arkasından içeri girdi’

Saldırı sırasında kilisede olan ancak ismini vermek istemeyen bir kişi Murat Cihan’ın ayinlere genelde geç kaldığını, bunun için de arka sıralarda oturduğunu anlattı. Olay günü de Cihan’ın her zaman olduğu gibi geç geldiğini, o sırada saldırganların kilise girişinde antrede olduğunu anlatan tanık “Saldırganlar Murat’a kapıyı açtı, Murat içeri girer girmez de arkasından girdiler. Biri kapıdan, diğeri içeri girerek ateş etmeye başladı. İçeri giren saldırgan Murat’ın arkasından sağa doğru yöneldi ve kafasına silahın kabzasıyla vurdu. Saniyeler içinde de ateş edip öldürdü” diye konuştu.

Saldırı anına dair görüntü

Ardından saldırganlara “Durun” diye seslendiğini belirten görgü tanığı “Ben Kilise’de yedinci sırada oturuyordum. Polonya konsolosunun çocuğunu yerde burnu kanarken gördüm. Sonra dedim ki ‘Lütfen ateş etme.’ O sırada silahı tutukluk yaptı ve geri geri çıktılar. Silah tutukluk yapmasa beni de öldürecekti. Üç dört kez beni hedef alarak ateş etti, ama silah tutukluk yaptı. Zaten sıralar delik deşik oldu. Bu tanrının bir mucizesi. Çıkmalarının ardından hemen arkalarından kapıyı kapattık. Çıkmadan önce aralarında konuşuyorlardı ama ne dedikleri anlaşılmıyordu” dedi.

Anne Cihan: Eve sinek girse öldüremezdi

Cenaze töreni sırasında 10Haber’e konuşan anne Huriye Cihan ise “Bana ‘kilisedeki arkadaşlarımın yanına gidiyorum’ dedi. Ben eve gittim, sonra duydum ki kiliseye saldırı olmuş, olayı öyle öğrendim. Oğlum askerde arkadaşlarının cenazelerini taşımak zorunda kalmıştı, ondan sonra içine kapandı. O iyi bir çocuktu, melek gibiydi. Eve sinek girse öldüremezdi. ‘O da can’ derdi. Öyle bir insanı öldürdüler. Hak ettikleri cezayı alsınlar. Büyük cezalar alsınlar” diye konuştu.

Anne Huriye Cihan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

‘Her zaman orada olan iki polis saldırı anında yoktu’

Öte yandan saldırıya şahit olan kişi hafta içi dua saatlerinde bir, hafta sonu dualarında ise iki polisin devamlı kilise önünde güvenlik için beklediğini belirterek “Saldırı anında polisler orada yoktu. İnsanlık hali acıkmış olabilirler, bilmiyorum ama bununla ilgili de ayrı soruşturma yürütülüyor olması gerekir. Onların da çocukları var tabii ki. Saldırganlar polisin her zaman durduğu yerde olmadığını görünce hazırlık yapıyor. O sırada Murat geliyor ve saldırganlar ona kapıyı açıyor” dedi.

Kilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2'si tetikçi 47 gözaltıKilisede cinayet: IŞİD izi bulan polisten 30 baskın, 2’si tetikçi 47 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.