Santa Maria saldırısının talimatını Çeçen asıllı IŞİD’li vermiş

Santa Maria Kilisesi'ne yapılan saldırıda kullanılan Polonya plakalı aracı Türkiye'ye getiren Abdullo Buriev'in yurda giriş ve çıkış görüntüleri ortaya çıktı.

Gündem 19 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak’ta IŞİD üyeleri Tacikistan vatandaşı Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev’in düzenlediği ve bir kişinin katledildiği saldırıyla ilgili soruşturmada yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı.
İstanbul Sarıyer’de “İtalyan Kilisesi” olarak da bilinen Santa Maria Kilisesi’ne saldırıda kullanılan Polonya plakalı aracı Türkiye’ye getirenin yurda giriş ve çıkış görüntüleri yayınlandı.

Abdullo Buriev’in ülkeye giriş ve çıkış görüntüleri yayınlandı.

Adam Abu-Darrar Al-Shishani

Sabah gazetesinin haberine göre Abdullo Buriev’in eylemde kullanılan aracı yurtdışından 27 Kasım 2022 tarihinde Edirne Hamzabeyli sınır kapısından soktuğu ana ilişkin kamera kayıtları soruşturma dosyasına eklendi.
Buriev’in sadece iki gün sonra İstanbul Havalimanı’ndan Rusya’ya çıkış yapmadan önce çekilen fotoğrafı da eklenen belgeler arasında yer aldı.
“Andrei Guzun” adına düzenlenmiş pasaportla yakalanan, IŞİD’in Türkiye’deki sorumlularından olup hakkında Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiğine dair istihbarat notu olan “Adam Abu-Darrar Al-Shishani” kod Adam Khamirzaev’in fotoğrafı da ortaya çıktı. Saldırı talimatını veren ve İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Adam Khamirzaev’in künyesinin Adam Abu-Darrar Al-Shishani olduğu belirtildi. Shishani örgüt içinde Çeçen asıllı olan kişilere verilen bir künye.

Telefonunun şifresi kırıldı

Emniyet saldırganlardan Amirjon Kholikov’un cep telefonu şifresini kırmıştı. Cep telefonunda Kholiqov’un saldırıda kullandığı Polonya plakalı aracın yanı sıra IŞİD’ten işlem görmüş Jovid Hikmatov isimli şahsa ait pasaport ve soruşturmada gözaltına alınan İbrahim S.’ye gönderilen bir banka dekontuna rastlanmıştı.
Telefonda maskeli şahısların fotoğraflarına da rastlandı, Whatsapp konuşmalarında “Cihad”a gideceğini beyan ettiğine ilişkin yazışmalar bulundu.
Kholikov’un karşısındaki yabancı numaralı bir kişiyle yaptığı yazışmada “Sen salaksın ben sana Cihad’a gideceğimi söylüyorum, senin diyecek bir şeyin veya düşüneceğin bir şeyin yok mu” dediği belirlendi.
Şüphelinin galerisinde “Ey İslam’ın düşmanları intikam vakti geldi” ve “Ey Yahudiler ve Hıristiyanlar, Allah’ın düşmanları biz sizi hep öldüreceğiz ve hepinizi esir alacağız” içerikli Rusça görsellere de rastlandı.

Santa Maria saldırısında yeni skandal: IŞİD'den serbest kalan bir kişi daha tutuklandıSanta Maria saldırısında yeni skandal: IŞİD’den serbest kalan bir kişi daha tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.