IŞİD’in karanlık ajandası: Ülkeyi kalbinden vurmayı planlamışlar

IŞİD’in Horasan koluna dair yargılamada çarpıcı suçlamalar: TBMM ve askeri kışlalara saldırı planlamak, kaçak eğitim merkezinde dini eğitim adı altında örgüte eleman yetiştirmek…

Gündem 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İstanbul Başakşehir’de kurdukları illegal merkezde IŞİD’in Horasan yapılanmasına eleman yetiştirdikleri, örgüt yöneticierinden TBMM’ye, İstanbul’daki askeri kışlalara veya polis karakollarına terör eylemi düzenleme talimatı aldıkları tespit edilen 12 sanık hakkında dava açıldı.

T24’ün haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından altısı tutuklu 12 sanık hakkında hazırlanan iddianamede İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün edindiği istihbari bilgi üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi. AA’da yer alan habere göre iddianamede IŞİD’in Horasan koluna mensup Özbek, Kırgız ve Kafkas kökenli kişilerin Başakşehir’de Darul Vefa İlim ve Amel Merkezi adlı illegal mescit/medresede yapılandığı, Suriye ile Afganistan’daki örgüt unsurlarıyla yakın teması sürdürdükleri  belirtildi.

Yakalanmamak için bölünmüş ‘eğitim’

Merkezin öğretmenlerinin çoğunluğunun Arap uyruklular olduğuna dikkati çekilen iddianamede öğrencilere dini eğitim adı altında IŞİD’in propagandası yapıldığı, yapılanmanın liderlerinin devşirdikleri kişileri Türkiye üstünden Afganistan’a gönderip IŞİD’in Horasan Vilayeti kolu saflarına katılmalarını planladığı kaydedildi.

İddianamede merkezin emniyet birimlerince takip altında tutulduğu, bu nedenle dernekle bağlantılı kişilerin farklı mescitlere dağıldığı ancak belirli özel günler dolayısıyla bu merkezde bir araya geldikleri bildirildi.

16-17 yaş arası yabancı uyruklular

Merkezin bünyesindeki yatakhanelerde geçmişte Suriye’de IŞİD adına faaliyet göstermiş Özbek, Tacik, Kafkas, Irak ve Mısır uyruklu kişilerin saklandığı, sınıflarda da Suriye’de örgütü bünyesinde faaliyet gösterirken öldürülen Kafkas, Fas, Irak, Mısır ve Tunuslu bazı kişilerin 16-17 yaş aralığındaki 70 çocuğuna yatılı eğitim verildiği aktarıldı.

IŞİD hücresinin dokuz üyesinin 2023’ün Haziran ayının sonunda aralarında İstanbul’da bir görüşme yaptığı, bu üyelerin örgütün Suriye’deki yöneticilerinin kararına istinaden TBMM’ye ve İstanbul’daki askeri kışlalara veya polis karakollarına terör eylemi düzenlenmesi gerektiği hususunda bilgilendirildiği belirtildi.

İki yıl önce yakalanıp serbest bırakılmış

İddianamede örgüt mensupların toplantısı sırasında eylemler için kullanılacak mühimmat ve EYP bileşenlerinin Fuad Azeri adlı kişi tarafından sağlanmasına karar verildiği, diğerlerine ise söz konusu amaçlar için gereken paraların toplanması görevi verildiği vurgulandı.

Fuad Azeri adlı kişinin dosyadaki sanıklardan Fuad Rasulov olduğu bildirilen iddianamede Rasulov’un terör örgütü propagandası yapması, Tacik uyruklu kişilerin  örgüte adam kazandırma faaliyetlerinde ve IŞİD adına Suriye’deki çatışma bölgelerinde bulunması üzerine 20 Haziran 2022’de İstanbul’da yapılan bir operasyonda yakalandığı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı anlatıldı.

İddianamede 14 Temmuz 2023’te operasyon düzenlenen, içinde sınıf, yatakhane ve mescidin yer aldığı ortaya çıkan merkezin Rusça paylaşımlar yapılan sosyal medya hesabında yeni açılan sınıflarla ilgili kayıt, iftar organizasyonu ve Kurban Bayramı için maddi yardım talebi duyuruları olduğu bilgisine yer verildi.

Reina saldırısından iki yıl yatan sanık

Sanıkların ifadelerinin de yer aldığı iddianamede bir sanığın ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silah, 123 mermi, 52 bin 500 dolar, 1610 avro ve 100 bin 600 lira ile cep telefonu incelemesinde ortaya çıkan kamuflaj giyimli silahlı erkekler, atış talimi yapan çarşaflı kadınların fotoğrafları ve IŞİD ile ilgili doküman yer aldığı kaydedildi.

Sanıklardan Rasulov’un Azerbaycan’da uyuşturucu madde kullanmak suçundan iki yıl tutuklu kaldığı, 2016’da resmi yollardan Türkiye’ye geldiği, Reina gece kulübüne yapılan terör saldırısıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle IŞİD üyesi olmak suçundan iki yıl cezaevinde yattığı aktarıldı.

Sanıkların IŞİD’le bağlantıları olmadığı, medreseye namaz kılmak için gittikleri ve kimseden emir veya talimat almadıkları yönünde savunmalarının yer aldığı iddianamede sanık Mohamed Kotb Mohamed Ahmed’in beyanları bu merkezle ilgili bazı ayrıntıları ortaya çıkardı.

Çocuklar devlet okuluna gitmiyor

Sanık Ahmed savunmasında medresenin sorumlusu olduğunu belirttiği Hasan isimli kişinin cihat konusunda medreseye gelen insanları etkilediğini, eğitim verilen çocukların babalarının Suriye veya Irak’ta IŞİD içinde PKK’ya karşı savaşırken ölmesinden dolayı bu örgüt hakkında “hınzır ve domuz” gibi sözler sarf ettiğini söyledi.

Medresede günün sabah namazıyla başladığını anlatan Ahmed Kur’an, Arapça, fıkıh, hadis, tefsir, edep ve ahlak dersi verdiklerini, akşam namazından sonra yemek yendiğini, temizlik yapıldığını, sabah namazından gece çocuklar uyuyuncaya kadar sırayla nöbet tutuklarını anlattı.

Sanık Ahmed dernekteki yatılı çocukların hiçbirinin devlet okuluna gitmediğini, evlerinden gelenlerin bazılarının okula da gittiğini, ailesi olmayan çocukların hep yatılı kaldığını kaydetti.

Sanıklar hakkında “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis istenen iddianamede iki sanığın ayrıca ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 1,5 yıldan 4 yıl 6’şar aya kadar hapsi istendi.

Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıkların mayıs ayındaki duruşmada hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Santa Maria saldırısından sonra en çok merak edilen örgüt: Horasan VilayetiSanta Maria saldırısından sonra en çok merak edilen örgüt: Horasan Vilayeti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.