İki IŞİD dosyasında Rusya’ya giden izler: Kilise cinayetinde bir bağ daha

Santa Maria saldırısındakilerle bağı olduğu ortaya çıkan bir başka IŞİD davasındaki sanıkların evinde Rusya'dan alınmış sahte sürücü belgesi ele geçirilmişti. Saldırıda kullanılan aracı Türkiye'ye getiren kişi de daha sonra Rusya'ya gitmişti.

Gündem 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Santa Maria Kilisesi saldırısında kullanılan Polonya plakalı araç dikkat çekmişti. Aracı Abdullo Buriev isimli biri 27 Kasım 2022 tarihinde Edirne Hamzabeyli Sınır kapısından ülkeye sokmuştu. Buriev aracı Türkiye’ye getirmesinden sadece iki gün sonra İstanbul Havalimanı’ndan Rusya’ya uçtu.
Gözaltına alınan şüphelilerin ifadesine göre araçla korsan taksicilik bile yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Bu saldırıyı yapan şebekeye yapılan operasyonda tutuklananlarla bir başka IŞİD davasından beraat edenler arasındaki bağı 10Haber ortaya çıkarmıştı. 10Haber’in söz ettiği IŞİD davasında da sahte sürücü belgesi detayı dikkat çekti. Davanın sanıklarından Abdullo İsmoilzoda’nın evinde yapılan aramada onun adına düzenlenmiş Tacikistan ve Rusya sürücü belgeleri ele geçirildi. Yapılan araştırmada belgelerin sahte olduğu ortaya çıktı. Ancak sanıklar davanın ilk duruşmasında beraat aldığı için örgütün bu sahte sürücü belgeleriyle ne yapmak istediği davada ortaya çıkamamıştı.

Skandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmişSkandal: Kilise saldırısının planlayıcısı tanıdık çıktı, daha 47 gün önce tahliye edilmiş

Hangisi Ebu Miskin

Öte yandan ajanslar 22 Haziran 2023 tarihinde bir haber geçmişti; habere göre Horasan Vilayeti sorumlusu Ebu Miskin İstanbul’da yakalanmıştı. Haberde şöyle deniyordu:
“IŞİD’in Horasan vilayeti adına faaliyet yürüterek örgüte yeni kişiler kazandırdığı ve finansal destek sağladığı belirlenen şüpheli İstanbul’da yakalandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri IŞİD adına faaliyette bulunduğu gerekçesiyle hakkında Tacikistan adli makamlarının yakalama kararı olan “Ebu Miskin” kod adlı Shamil Hukumatov’un İstanbul’da olduğunu belirledi.
Teknik ve fiziki takibe başlayan ekipler İstanbul’da IŞİD’in Horasan vilayeti adına faaliyet yürüterek örgüte eleman kazandırma arayışında olan şüphelinin bunları finanse ederek Suriye’deki çatışma bölgelerine gönderdiğini tespit etti. Yine Suriye’deki terör gruplarını da finanse eden şüphelinin Fatih’te eşiyle birlikte yaşadığını belirleyen ekipler düzenledikleri operasyonda Hukumatov ile eşi M.S’yi yakaladı.”

Bu operasyondan sonra 10 Ağustos’ta yapılan gözaltılarla tutuklanan Abdullo İsmoilzoda ve Santa Maria saldırısına destek verdiği için tutuklanan Mirzoev hakkında 12 Ekim’de hazırlanan iddianamede ilginç bir ifade yer aldı. Ebu Miskin’in tutuklandığının haber olarak kamuoyuna yansımasının üstünden üç ay geçmesine rağmen iddianamede  Abdullo İsmoilzoda’nın Horasan Vilayeti sorumlusu Ebu Miskin olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

ABD'nin IŞİD sevinci yarım kaldı: Meksika sınırını hedeflediği söylenen 3 kişiye beraatABD’nin IŞİD sevinci yarım kaldı: Meksika sınırını hedeflediği söylenen 3 kişiye beraat

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.