Ressam Cihat Burak’tan öyküler: Kalemini de fırçası gibi kullanıyor
Melih Cevdet Anday'ın 1946'da bir dergide yayımlanan tefrika romanı 'Barem Kanunu'nun varlığı yazarın Şevket Rado'ya yazdığı bir mektup sayesinde keşfedildi. Everest Yayınları bu romanın izini sürdü ve buldu. Şimdi o roman 77 yıl sonra ilk defa kitaplaştırıldı.
“Ben İstanbul’dan döndükten sonra şu mahud ‘Barem Kanunu’nu Ankara’da yeni çıkmaya başlayan Başkent adlı bir dergide tefrika ettim. Ama on beş yirmi tefrika sürdü, sonra şimdi burada anlatması çok uzun ihtilaflar yüzünden kesmeye mecbur oldum. Yalnız sana şunu
söyleyeyim: Romanım çok istediğim gibi oldu. Zevkine, bilgisine güvendiğim bir iki dostumdan da çok teşvik gördüm.”
Bu satırlar Melih Cevdet Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı mektuptan. Bu mektup sayesinde Anday’ın ‘Barem Kanunu’ adlı bir roman yazdığı keşfediliyor. Everest Yayınları bu tefrikanın izini sürdü ve romanı buldu. Sonra da 77 yıl sonra dergide saklı kalan romanı ilk defa kitaplaştırdı.
Everest Yayınları ‘Anday’ın 1946’da, henüz 30’lu yaşlarının başındayken giriştiği bu ilk tefrika roman denemesinde, atmosfer yaratma, karakter inşası ve kurmaca yeteneğinde usta olduğu görülüyor’ açıklaması yapıp romandan bir bölüm yayımladı: “Ama bu memuriyet hayatı hiç de dışardan görüldüğü gibi değildi ki. Bir gün hiç tanımadığı asık suratlı bir adam odadan içeri giriyor, bütün memurlar asker gibi ayağa dikiliyorlar; sanki hayatları bu adamın dudakları arasındaymış gibi korkudan titreşiyorlardı. Tabii gün geçtikçe
yavaş yavaş o da bu memurlara benziyordu. Memuriyetin beğenilecek nesi vardı yani?”
‘Barem Kanunu’ Melih Cevdet Anday’ın edebî biyografisinin yeniden yazılması gerekli kılacak gibi görünüyor. Anday’ın ilk romanı 1957’de Murat Tek mahlasıyla yayımlanan ‘Zifaftan Önce’ olarak biliniyor. Anday yine Murat Tek ismiyle ‘Yağmurlu Sokak’, ‘Dullar Çıkmazı’ ve ‘Bir Gecede Üç Erkek’ romanlarını yazdıktan sonra 1965’te ilk defa kendi adıyla ‘Aylaklar’ romanını yazmıştı.