TRT dizisindeki ‘Kavala’ tartışması bitmiyor: Yapımcı iddiaları ne yalanladı ne doğruladı

Osman Kavala kendisini hedef alan TRT dizisi 'Metamorfoz' hakkında açıklama yaptı, genç oyuncuların böyle bir itibar suikastinin içinde yer almaktan rahatsızlık duymamalarının" kendisini şaşırttığını ve üzüntü verdiğini söyledi.

10Haber başrol oyuncusu Can Nergis ve senarist ve yapımcı İbrahim Ethem Arslan'a ulaştı. İki isim de izin almadan konuşamayacaklarını söyledi. Nergis topu yapımcıya, yapımcı ise TRT’ye atıyor. Diziyle ilgili iddiaları ne yalanlanıyor ne doğrulanıyor. Ama görmezden geliyorlar.

Kültür Sanat 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Osman Kavalı'yı dizide Can Nergis canlandırıyor.

TRT’nin dijital platformu Tabii’de yayınlanmaya başlayan ‘Metamorfoz’ dizisinde Osman Kavala’nın casus olduğunu anlatan, 10Haber‘in de geçen hafta gündeme getirdiği iddialara Osman Kavala hapishaneden bir açıklama yaptı. Kavala “Kamu kaynaklarının bu amaç için kullanılmış olması beni yadırgatmadı” dedi ancak genç oyuncuların “Bu itibar suikasti projesinde yer almaktan rahatsızlık duymamalarının” kendisini şaşırttığını ve üzüntü verdiğini söyledi.

İddialar karşısında sessiz kalan dizi ekibine 10Haber olarak ulaştık. Dizide Osman Kavala’ya fiziksel ve karakter olarak benzetilen Teoman Bayramlı’yı canlandıran Can Nergis yapımcı izni olmadan konuşamayacağı belirtti. Yapımcı İbrahim Ethem Arslan da TRT’nin izni olmadan açıklama yapmasının doğru olmadığını söyledi. Lakin iddiaları da yalanlamadılar.

Murat Onbul’un yönettiği dizinin ilk sezon senaryosunda İbrahim Ethem Arslan, Mustafa Burak Doğu ve Tuba Kaya imzası bulunuyor. Dizinin tanıtım metninde ise bir devrimcinin kapitaliste dönüşmesi vurgulanıyor: “1980’li yıllar… Gençlik yıllarında uluslararası çevrelerce tanınan bir devrimci olan Teoman Bayramlı; babasının ölümünün akabinde şirketin başına geçer. Hayatında büyük bir kırılma gerçekleşen Teoman bu noktadan itibaren tam anlamıyla bir kapitaliste dönüşür…”

Dizide Teoman Bayramlı karakteri fiziki olarak da Osman Kavala’nın gençliğini anımsatıyor.

Fakat fiziksel benzerliğinin yanı sıra karakter inşaasında da Kavala’ya benzerliği dikkat çeken Teoman Bayramlı karakteri, Kavala’ya yönelik casusluk suçlamasını yeniden üretiyor. Eleştirilerin temelini de bu oluşturuyor, zira Osman Kavala, casusluk suçlamasıyla tutuklanmış ve yargılama sonucunda beraat etmişti. Ama Gezi Davası nedeniyle müebbet hapse mahkum edildi. Daha ilk yargılama devam ederken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklandığını belirterek ‘derhal tahliye edilmesi’ yönünde bir karar vermişti.

İzinsiz konuşmak yok: ‘Yanlış bir yere gitmesini istemiyorum’

Sosyal medyadaki tartışmalar ve Osman Kavala’nın açıklamasının ardından ulaştığımız Can Nergis, açıklama yapmakla ilgili bir sıkıntısı olmadığını ancak ekip olarak yapım ekibinden alınan onay sonrasında konuşabileceğini söylüyor: “Bir izin dahilinde konuşurum. Onun dışında konuşmak istemiyorum. İsterseniz yüzlerce soru sorabilirsiniz, hiç sorun yok ama ben konunun yanlış bir yere gitmesini istemiyorum” diyor.

O TRT dizisinde Anadolu bal arıları ve sevişmeme sahnesi de olacak mı?O TRT dizisinde Anadolu bal arıları ve sevişmeme sahnesi de olacak mı?

Modellik yaptıktan sonra yurtdışına giden, beş yıl içinde Uzakdoğu’nun en tanınmış modelleri arasına giren ve  Tayland’da yaşayan Nergis, Tomris Giritlioğlu’nun atv’de yayımlanan ‘Her Şeye Rağmen’ dizisinde başrol oynamak için Türkiye’ye geri dönmüş sonrasında da oyuncu olarak hayatına devam etmişti. ‘Börü’, ‘Arka Sokaklar’ , ‘Yasak Elma’ gibi dizilerde rol alan oyuncu, geçen yıl TRT yapımı ‘Mevlana’ dizisinde de yer almıştı.

“Tam bir casusluk hikayesi, uluslararası ajan hikayesi de diyebiliriz”

Nergis “İzin almadan konuşamam” dese de daha önce TV100’de yayınlanan ‘Uykusuzlar Kulübü’ programıda diziyle ilgili konuşmuştu. O bölüm ise dün sosyal medyanın gündemindeydi. Oyuncu Okan Bayülgenin sunduğu programda Nergis ‘Metamorfoz’un içeriğini şöyle anlatmıştı:

“Bir casusluk hikayesi. Bir devrimcinin nasıl kapitaliste dönüştüğünü anlatıyor. Arada biraz aşk da var, aksiyonumuz çok. Ama aşka çok yer ayırmadık. Tam bir casusluk hikayesi, uluslararası ajan hikayesi de diyebiliriz. İngilizce, Türkçe, İspanyolca her şey var içinde. Dünyaya hitap edeceğini düşündüğüm için bu projede gerçekten yer almak istedim. Çok detay vermek istemiyorum. Daha birinci bölüm yayınlandı. Biraz tadında olsun istiyorum. Zaten çabuk tüketiyoruz her şeyi, bir anda tüketmek istemiyorum.”

Tüm bölümlerden sonra konuşuruz

Nergis’ten sonra dizinin senarist ve yapımcılarından İbrahim Ethem Arslan’a ulaştık. Arslan röportaj için kanaldaki tüm yapımcıların TRT dijital platformu Tabii’den izin alması gerektiğini, röportaj talebimizi yapım ekibine ilettiklerini ve röportaj vermek için dizinin tüm bölümlerinin yayınlanmasını beklediklerini söyledi. Sorularımıza Arslan “Cevap vermeyelim, yorum da yapmayalım. Bizim ağzımızdan çıkan cümle TRT’yi bağlar çünkü. İznimiz olmadı henüz. Sadece bu konu ya da bizimle ilgili değil bu, röportaj konusunda hiçbir yapımcının izni yok. Dizinin bölümleri yayınladıktan sonra sizinle de herkesle de konuşuruz” diyerek yanıt verdi.

‘Şimdi bunu da yorumlayacaklar’

Yorum yapmaktan kaçınmalarını haberde yer vereceğimizi söylediğimizde ise bunun da yoruma ve tartışmaya açık olduğuna işaret eden Arslan, “Şimdi bunu da yorumlayacaklar, yorum yapmak istemedi kabul ediyorlar mı, yorum yapmak istemediler kabul etmiyorlar şeklinde yorum yapacaklar. Bizim, hiçbir yapımcının buna izni yok. Benim röportaj yapabilmem için projeyi tamamlamam gerekiyor. Dolayısıyla ben yorum yapamayacağım” dedi.

 

Ulaştığımız Arslan, yoğun gündemi nedeniyle tartışmaları takip edemediğini söyledi.

Dizinin Kavala’yı anlattığına dair yorumları ve Kavala’nın açıklamasını sorduğumuz Arslan bu konunun gündemlerinde olmadığını söyledi: “O kadar yoğunum ki genel olarak da fark etmedim. Bir iki bir şey duydum ama doğrusu bizim gündemimiz değil şu anda o” dedi. Öte yandan Arslan’ın Twitter hesabında dizinin karalandığını iddia eden  bir tweeti, yeniden paylaştığı görülüyor.

Oyuncuların geneli TRT’ye aşina

Dizide gazeteci Funda Karatepe karakterini canlandıran oyuncu Emel Dede, daha önce TRT dizisi ‘Payitaht Abdülhamid’in de aralarında bulunduğu ‘Seddülbahir 32 Saat’,‘Bordo Bereliller 2: Afrin’, ‘Kuzgun’ ve ‘Aşk ve Ceza’ gibi yapımlarda yer aldı. Ahmet Tansu Taşanlar ise 2018 yapımı TRT dizisi ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’de rol almıştı. İlk bölümde ABD istihbaratından birini canlandıran Ahmet Varlı en son Ayşe Polat’ın yönettiği İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ‘Kör Noktada’ filmin oynamıştı. Show TV’de yayınlanan ‘Yalanların Öcü’ dizisindeki rolüyle çıkış yapan ‘Muhteşem Yüzyıl’ sonra da atv’de yayınlanan ‘Kanatsız Kuşlar’, ‘Maraşlı’ dizilerinde rol alan Varlı,  TV8 dizisi ‘Doğduğun Ev Kaderindir’ gibi yapımlarda da oynadı.

 

Mahkemenin casusluk suçundan akladığı Kavala'yı TRT mi mahkum ediyor?Mahkemenin casusluk suçundan akladığı Kavala’yı TRT mi mahkum ediyor?

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.