Metin Milli 80 yaşında hayatını kaybetti

'Şarkılara Sordum', 'Vurgun', 'Seviyorum İşte' gibi dillere pelesenk olan şarkıları hayatımıza o kazındırmıştı. Metin Milli, dün 80 yaşında hayatını kaybetti. Tek kanallı TRT yıllarının unutulmaz isimlerinden olan Milli en son 2001'de albüm çıkarmıştı.

Kültür Sanat 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Metin Milli, özellikle 1983 sonrası büyük bir çıkış yakalamıştı.

Metin Milli 80 yaşında hayata veda etti. Milli, tedavi gördüğü Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Sanatçı bir süredir Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görmekteydi. Milli, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. 80 yaşında hayatını kaybeden sanatçının naaşı bugün Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek. 1943 yılında Mardin’de dünyaya gelen Metin Milli, evli ve bir çocuk babasıydı.

Metin Milli kariyerine Ankara Radyosu’nda başlamıştı

Metin Milli, profesyonel müzikal yolculuğuna 1978’de adım attığı TRT Ankara Radyosu’nda başladı. Burası, İstanbul Radyosu ile birlikte müziğe uzun yıllar boyunca yön veren kurumlarda biriydi. Yaptığı müziği popüler Türk Sanat Müziği olarak tanımlayan ve bu türün en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Milli, müzik kariyeri boyunca 15 albüme imza attı. Bu albümlerden kuşkusuz en bilineni ve sanatçıya en büyük şöhret kazandıranı 1983 çıkışlı ‘Merhaba’ albümü oldu. Albümde yer alan şarkıların tamamı büyük beğeni toplayan Metin Milli bu albümde aranjör Metin Alkanlı ile birlikte çalışmıştı.

Sanatçı Milli, özellikle 1980’li yıllara damgasını vuran ‘Çiçekler Yasta’, ‘Şarkılara Sordum’, ‘Pişmanlık’, ‘Seviyorum İşte’ ve ‘Vurgun’ gibi hit haline gelen şarkılara imza atmıştı. Metin Milli 1982-1996 yılları arasında Türkiye’nin önde gelen plak şirketleri arasında yer alan Kekeva, Yankı, Fono, Yavuz, Sembol, Sarp, Foneks Plak’tan albümlerini yayınladı. Müzik kariyeri boyunca dört altın plak kazanan Metin Milli, pek çok özel ödülün de sahibi olmuştu.

Ticari kazancını müzikal üretimine adadı

Müziği bir tutku olarak gören dolayısıyla pek çok müzisyenin aksine bu alandan para kazanmak yerine ticarette elde ettiği kazancı müzik çalışmalarına yatıran Metin Milli, son olarak 2001 yılında Elenor Plak’tan çıkan ‘Şarkılarım’ adlı albümünü müzikseverlerle buluşturmuştu. Sanatçı, yaşam öyküsünü anlatan ‘Hikâyem’ adlı kitabını okurla buluşturmuştu. Metin Milli TRT’de sahne aldığı yayınlarda tarzıyla da dikkat çekmiş bir isimdi. 1983 yılında yayınlanan ‘Merhaba’ albümünde yer alan ‘Seviyorum İşte’ şarkısındaki performansı ve sahne gösterisi, unutulmazlar arasında yerini almış durumda.

Zeki Müren'in albümü 40 yıl sonra plak olduZeki Müren’in albümü 40 yıl sonra plak oldu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.