Metropolitan Müzesi bu kez Uzak Doğu’ya eser iade ediyor

Bu yıl Türkiye'ye çok sayıda çalıntı eseri iade eden New York'taki Metropolitan Müzesi bu kez Tayland ve Kamboçya'ya ait tarihi eserleri ait oldukları ülkelere teslim ediyor.

Kültür Sanat 17 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Metropolitan Müzesi’nden yeni bir iade kararı. Nisan ayında çalıntı oldukları gerekçesiyle 12 tarihi eseri Türkiye’ye iade eden müze benzer bir kararı bu kez Uzak Doğu ülkeleri için uygulayacak. Tayland ve Kamboçya’ya ait toplam 16 tarihi eser bu ülkelere iade edilecek. İade kararı Cuma günü müze ve New York’taki federal savcılar tarafından duyuruldu. Savcılar eserleri iade etme kararının müze tarafından gönüllü olarak alındığını söyledi. 14 Kmer heykeli Kamboçya’ya, ikisi de Tayland’a iade edilecek. Müze tarafından eserler hakkında verilen bilgiye göre Angkorian döneminde 9. ila 14. yüzyıllara ait olan tarihi heykelle hem Budist hem de Hindu etkilerini yansıtıyor.

Siyasi çalkantı döneminde ülkeden kaçırıldı

Metropolitan Müzesi’ndeki bu sanat eserlerinin 2019 yılında Güneydoğu Asya’da geniş bir eski eser kaçakçılığı ağını yönetmekle suçlanan İngiliz sanat tüccarı Douglas Latchford’dan alındığı tespit edilmişti. ABD İç Güvenlik Özel Ajanı Erin Keegan Cuma günü yaptığı açıklamada tarihi eserlerin “utanmazca çalıntığını” belirtti. Hakkındaki suçlamalar devam ederken 2020 yılında hayatını kaybeden Douglas Latchford tarafından çalınan düzinelerce sanat eseri son on yılda ABD ve İngiltere’deki araştırmacılar tarafından tespit edildi.

9 ile 14. yüzyıllar arasına tarihlenen heykellerin Hem Tayland hem de Kamboçya’dan siyasi çalkantıların yoğun oldu bir dönemde bu ülkelerden kaçırıldığı açıklandı. Yağmalamanın büyük kısmı 1960’ların ortalarından 1990’ların sonuna kadarki otuz yıllık iç savaş ve çekişme döneminde gerçekleşti. New York’taki müze daha önce 2013 yılında da Kamboçya’ya tarih eserler iade etmişti.

British Museum'dan Yunanistan'a teselli: Su testisini ödünç verdilerBritish Museum’dan Yunanistan’a teselli: Su testisini ödünç verdiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.