Papa Francis Endonezya’da ve mutlu: Büyük İmam ile sarmaş dolaş
Papa Francis'in aylar önce yapay zekâ konusundaki mesafeli tavrından sonra dikkat çekici bir gelişme oldu. Vatikan Microsoft'la işbirliği yaparak Aziz Pavlus Bazilikası'nı sanal dünyaya taşındı. Bazilika artık sanal alemde gezilebilecek.
Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası yapay zekâ alanındaki son gelişmeler kullanılarak Microsoft’un çalışmasıyla dijital ortamda yeniden yaratıldı. Vatikan’dan yapılan açıklamada “Dijital ikiz sayesinde dünyanın dört bir yanındaki insanlar fiziksel konumlarından bağımsız olarak Bazilika’nın zengin tarihini ve mimarisini keşfedebilir ve bunlarla etkileşim kurabilir” dendi.
Bu yenilik yapay zekâ konusuna mesafeli baktığını söyleyen Papa Francis açıklamalarından aylar sonra geldi. Papa Francis açıklamasında şöyle demişti: “İnsanlığın ihtiyaçlarını karşılamaya, insanların refahını ve bütünsel gelişimini iyileştirmeye hizmet ediyor mu? Yoksa insanlığa yönelik tehlikelere rağmen birkaç teknoloji devinin zaten yüksek olan gücünü zenginleştirmeye ve arttırmaya mı hizmet ediyor?”
La Basilica di San Pietro adı verilen ve bu hafta başında başlatılan proje Fransız dijital koruma girişimi Iconem’le işbirliği içinde Microsoft ve Vatikan tarafından geliştirildi. Dijital ziyaretçiler bu yolla dördüncü yüzyıldan kalma kutsal alandaki ilgi çekici noktaları keşfedebiliyor ve Papa 3. Paul’ün mezarını ve bazilikanın ana sunağının altındaki Pallia Nişi gibi önemli alanları yakınlaştırabiliyor.
Proje ekibinin kilit üyeleri arasında Roma’daki Papalık Gregoryen Üniversitesi’nde Yapay Zekâ Etiği profesörü olan ve Vatikan’la Papa Francis’e etik teknoloji kullanımı konusunda danışmanlık yapan Paolo Benanti de var. Bazilikanın mozaik, fresk ve heykellerini kapsayan dış ve iç mekanının dijital kopyasını oluşturmak için 400 binden fazla ayrıntılı görüntü almak üzere üç hafta boyunca dronlar, kameralar ve lazer kullanıldı. Vatikan’daki özel kiosklardan da erişilebilecek olan yeni dijital platform 2025 Kutsal Yıl Jübilesi için özel olarak hazırlandı.
Proje yapısal sorunların tespit edilmesine de yardımcı oldu. Vatikan’dan yapılan açıklamada “Dijital ikiz aynı zamanda restorasyon çalışmalarında da hayati bir rol oynayarak, tarihi, kültürel ve ruhani öneminin gelecek nesiller için de devam etmesini sağlamak üzere yapısı ve mimarisi hakkında yeni bilgiler sağlayan fiziksel zayıflıkların tespit edilmesine yardımcı oluyor” dendi.