76. Devlet Resim ve Heykel Yarışması kazananları belli oldu
Milli Saraylar Başkanlığı'nın Yıldız Şale yerleşkesinde faaliyet gösteren tablo restorasyon atölyesi, yüzyılı aşkın bir süredir toplanan zengin resim koleksiyonuna ait eserleri restore edip yeniden sergilenebilir hale getiriyor.
Tarihi Yıldız Şale’de bulunan atölye, Türkiye’nin en önemli resim koleksiyonunun restorasyon sürecine ev sahipliği yapıyor. Halihazırda atölyede, 19. yüzyıla ait, birbirinden farklı tarz ve ebatta beş tablo üzerinde çalışılıyor. Tablolar restore edilirken bir yandan da eserlerin kime veya hangi ekole ait olduğuna dair araştırmalar da devam ediyor. Şu anda atölyede restorasyonu devam eden tablolar arasında ‘Yavuz Sultan Selim ve Şehzade’ ve ‘Sultan III. Selim’ portrelerinin yanı sıra ‘İstanbul Manzarası’, ‘Müzisyen Kadınlar’ ve ‘Kompozisyon’ adlı eserler yer alıyor.
Eserlerin restorasyon sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, yenilenmesi gereken tabloların müzeden atölyeye alınıp restorasyona sürecine dahil edildiğini belirtti. Hatice Biga yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarının her eserin ihtiyacı doğrultusunda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek “Her esere özel bir çalışma gerekir. Burası saraya hizmet eden bir yerleşke ve elimizdeki eserler de saray eserleri. Dolayısıyla hepsi çok kıymetli eserler.” dedi.
Milli Saraylar koleksiyonuna ait tabloların restorasyonu hakkında bilgi veren Hatice Biga, bu eserlerin tarihi belge niteliği de taşıdığına vurgulayıp açıklamalarına devam etti: “Eserler geçmişte bir restorasyon çalışması geçirmiş, üzerindeki bozulmalara müdahaleler yapılmış olabiliyor. Fakat yapılan müdahalelerde kullanılan malzemeler sebebiyle yapılan müdahaleler belirgin bir şekilde ön plana çıkmış. O anlamda gelen eserle ilgili önce bir belgeleme aşamasına giriyoruz. Çünkü geçmişte yapılan uygulamalarla ilgili elimizde bir kayıt yok. Bizler eser elimize geldiğinde önce belgeleme işiyle başlıyoruz. Eserin üzerinde var olan bozulmaların tespit çalışmaları öncelikle yapılıyor. Belgeleniyor. Restorasyon çalışmalarına onun akabinde başlanıyor.”