Türkiye bayram tatilinde kültür turunu çok sevdi

Dokuz günlük bayram tatilinin bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Anıtkabir 200 binden fazla kişiyi ağırlarken Milli Saraylar'a bağlı müzeler 326 bin 531 ziyaretçiyle rekor kırdı. Aynı dönemde Nemrut'u 45 bin kişi gezdi.

Kültür Sanat 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Bayram tatili boyunca Türkiye büyük bir nüfus hareketliliği yaşadı. Milyonlarca insan tatil veya yakınlarını ziyaret için bir yerden bir yere yolculuk yaptı. Dokuz günlük bu tatil boyunca sahiller kadar müze ve ören yerleri de rekor sayıda ziyaretçi ağırladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir bayramda ziyaretçi akınına uğradı. Bayram tatili nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen 209 bin 431 kişi Anıtkabir’i ziyaret etti.

Mevlana Müzesi en çok ziyaret edilen yer

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler arasında en çok ziyaretçi ağırlayan Mevlâna Müzesi oldu. Bayram tatilinde Türkiye’nin tarih ve kültür hazinelerini keşfetmek isteyen 1 milyon 784 bin 233 kişi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeleri gezdi.  Mevlana Müzesi’nden sonra en çok ziyaret edilen yerler sırasıyla Efes antik kenti, Hierapolis antik kenti ve Pamukkale, Nevşehir Paşabağları ve yine Nevşehir’deki Göreme oldu. Hatırlanacağı üzere bayram tatilinde Zeugma Mozaik Müzesi de beş bini aşkın ziyaretçiyle rekor kırmıştı.

Konya’daki Mevlana Müzesi bayram süresince Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze oldu.

Milli Saraylardan yapılan açıklamaya göre 5-14 Nisan’da Topkapı Sarayı başta olmak üzere Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları ile tarihi kasırlar ve müzeler 326 bin 531 kişiyi ağırladı. Topkapı Sarayı dokuz günlük tatilde 147 bin 353 kişiyi misafir etti. Arife günü kapalı olan Topkapı Sarayı bayramın üçüncü günü 21 bin 974 kişiyle rekor kırarken tatilde günlük ortalama 18 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildi.

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin hatıralarını bir arada görme imkanı sunan Dolmabahçe Sarayı’nı 60 bin 223 kişi ziyaret etti. Saray bayramın üçüncü günü 11 bin 132 kişi ile en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Osmanlı resim sanatının en önemli örneklerinin sergilendiği Dolmabahçe içindeki Milli Saraylar Resim Müzesi, bayram tatilinde şehrin kültür-sanat durakları arasında yerini aldı. Beşiktaş’taki müzeyi ziyaret edenlerin sayısı 21 bin 931 kişiye ulaştı.

Nemrut Dağı, bayram tatili boyunca büyük ilgi gördü.

Nemrut’a büyük ilgi

Anadolu yakasının tek sarayı Beylerbeyi Sarayı’nı 20 bin 135 kişi gezerken Küçüksu Kasrı ise 11 bin 115 kişiyi konuk etti. Ankara Palas Müzesi de bayram tatilinde en fazla ziyaret edilen adreslerden biri oldu. Özgün yapısı korunarak müzeye dönüştürülen ve 21 Şubat 2024’te ziyarete açılan Ankara Palas’ı 14 bin 442 kişi gezdi. Ankara Ulus’taki İkinci Meclis binasının karşısında yer alan müzenin bayram tatili boyunca ücretsiz gezilebilmesi ziyaretçi sayısını artırdı.

Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer olarak bilinen Adıyaman’daki Nemrut Dağı, geçmişi 1800 yıla dayanan Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Arsemia Ören yeri ve Kraliçeler mezarlarının olduğu Karakuş Tümülüsü bayram tatilinde yerli ve yabancı turistlerce ilgi gördü. Kentteki ören yerlerini bayram tatili süresince 45 bin kişi ziyaret etti. Nemrut Dağı 12 bin 500, Arsemia Ören yeri 10 bin, Karakuş Tümülüsü 10 bin, Cendere Köprüsü 10 bin ve Perre Antik Kenti 2 bin 500 kişiyi ağırladı.

Bayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde ZeugmaBayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde Zeugma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.