Karlar altındaki Nemrut heykelleri ziyaretçilerin ilgi odağı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'ndaki heykeller kar yağışıyla kartpostallık görüntülere büründü. Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan 2150 metre yükseklikteki heykeller gün doğumu ve batımınını izlemek için de ideal bir nokta.

Kültür Sanat 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Nemrut Dağı'ndaki heykeller 2150 metre yükseklikte bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki tanrı heykelleri görkemiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Dünyada gündoğumu ve batımının en iyi izlenebildiği yerler arasındaki dağ, tarihi mirasıyla da ziyaretçilerin ilgi odağı. 2150 metre yüksekliğe sahiğ dağın zirvesindeki tanrı heykelleri bahar ve yaz ayları kadar karlar altında kaldığı kışın da görselliğiyle kartpostalları aratmıyor. 2 bin yıl önce bölgede hüküm süren Kommagene Krallığı’ndan günümüze ulaşan heykeller, çağlar boyu meydana gelen afetler karşısında ayakta kalmayı başarmış.

Nemrut Dağı’nın zirvesindeki heykellere uzun bir yürüyüşün ardından varılabiliyor.

Nemrut Dağı’ndaki heykellere doğru zorlu yolculuk

Havanın sıcak olduğu yaz aylarında bile zorlu dik rampa ve merdivenleri çıkarak ulaşılabilen Nemrut Dağı’ndaki dev heykellere kavuşmak, yarım metreyi bulan karlı bölgede daha zorlu bir yolculuğu da kaçınılmaz kılıyor. Bu zorlu yolculuk, hızlı hareket edildiğinde bile ortalama bir saati buluyor. Bölge turistik ziyaretçiler kadar profesyonel fotoğrafçıların da uğrak rotası. Dünyanın dört bir yanından gelen fotoğrafçılar 2 bin yıllık geçmişe sahip bu büyüleyici manzarayı makineleriyle ölümsüzleştiriyor.

Nemurt Dağı’ndaki heykelleri görmek için yaklaşık bir saatlik bir tırmanış gerçekleştirmek gerekiyor.

Nemrut Dağı’ndaki 2 bin yıllık, heykeller Helenistik ve Pers etkilerle şekillendirilmiş. Ören yerinin girişine kadar motorlu taşıtlarla gelebilen ziyaretçiler bu dünya mirası heykelleri görmek için yaklaşık iki kilometrelik bir yüksekliği tırmanmak zorunda. Ancak bu zorlu tırmanışın karşılığı da eşsiz bir doğa ve tarih manzarası. 2022’de 250 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan bölgeyi depreminde olumsuz etkileriyle geçen yıl 150 bin gezdi. 2024 hedefi ise 2022 rakamlarını yeniden yakalamak hatta geçmek.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.