Türkiye tahıl ithalatında bu yıl rekor kıracak
Mısır'ın Abydos bölgesinde ortaya çıkarılan buluntular tarihe ışık tutuyor. Dönemin önemli bir siyasi figürü olduğu anlaşılan Meret-Neith adlı kadının mezarında beş bin yıllık hiç açılmamış şarap küpleri bulundu. Mezarı açılan kadının önemli bir görevde yer aldığı ya da kraliçe olduğu düşünülüyor.
Gürcistan’da bundan yaklaşık sekiz bin yıl önce bilinen en eski şarap buluntularını bulan arkeologlar, bu kez Nil kıylarında benzeri bir keşif yaptı. Mısır’ın Sohag bölgesinde yer alan Abydos Antik Kenti’nde yılın en önemli keşiflerinden biri gerçekleşti. Arkeologlar, tarihi alanda devam eden arkeolojik kazılarda Meret-Neith olarak bilinen esrarengiz bir kadına ait bir mezarda 5 bin yıllık iyi korunmuş yüzlerce şarap küpü ve mezar eşyası keşfetti.
Alanda kazıları sürdüren arkeologlar bu buluntunun 1. Hanedanlık döneminden Meret-Neith’in kimliğine yeni bir ışık tutacağını umuyor. Elde edilen bulgular Meret-Neith adlı kadının o dönemde önemli bir devlet görevinde yer aldığı sonucunu ortaya çıkarıyor. Ancak döneme dair detaylı bir açıklama için daha fazla veriye ihtiyaç duyuluyor. Halihazırda devam eden kazılar, Mısır’ın binlerce yıl öncesini aydınlatması bakımından büyük öneme sahip. Eldeki bulgular Meret-Neith’in kraliçe dahi olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.
Aktüel Arkeoloji’de yer alan haberde Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Dietrich Raue’ye göre, “Meret-Neith, Mısır’ın Abydos’taki ilk kraliyet mezarlığında kendi anıtsal mezarına sahip tek kadındı ve muhtemelen döneminin en güçlü kadınıydı”
Mısır’daki Abydos’ta ortaya çıkarılan beş bin yıllık şarap küpleri de bize ilginç bilgiler sağlıyor. Bazısının tıpası hiç açılmamış olan küpler, geçmişe dair önemli bir bakış açısı kazandırıyor. Son derece iyi korunmuş durumda olan şarap küpleri hakkında konuşan Eski Eserler Genel Müdürü Dr. Mostafa Waziry, “iyi korunmuş küplerin geçmişe eşsiz bir bakış sunduğunu ve geçmiş bir dönemin mutfak ve kültürel uygulamalarına bir pencere açtığını” dedi.