Mısır BAE’ye 35 milyar dolara tatil beldesi sattı

Ekonomik krizden kurtulmak isteyen Mısır, Kızıldeniz kıyısındaki 170 milyon metrekarelik Ras El Hilma sahil kasabasını turizm projesi geliştirmesi için 35 milyar dolara BAE'ye sattı. Parayı da iki ay içinde alacak.

Ekonomi 24 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Mısır gözde tatil beldelerinden birini dev bir proje kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) sattı. Projeyi duyuran Başbakan Mustafa Medbuli haftalar süren spekülasyonların ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin kuzeybatı kıyısındaki Ras El Hilma sahil kasabasını geliştirmek için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 35 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Medbuli, Mısırlı ve BAE’li yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısında Kahire’nin önümüzdeki hafta 15 milyar dolar, iki ay içinde de 20 milyar dolar avans alacağını söyledi.

Başbakan bu anlaşmanın ülkenin modern tarihinde bir kentsel kalkınma projesine yapılan en büyük doğrudan yabancı yatırım olduğunu, Mısır hükümeti ile ADQ şirketi liderliğindeki Birleşik Arap Emirlikleri konsorsiyumu arasında bir ortaklık sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

Satışla ilgili haberler, kasabanın Mısır’ın en değerli kıyı bölgelerinden biri olduğunu ve yerel yatırımcılar tarafından geliştirilmesi gerektiğini savunan muhalefetten tepkilerin yükselmesine neden oldu. Ancak Mısırlı Bakan, çoğunluk hissesi BAE konsorsiyumuna ait olan özel bir yatırım olmasına rağmen Mısır devletinin bu projeden elde edilecek kârdan yüzde 35 pay alacağını aktardı.

Medbuli, Ras El Hikma projesinin alanının 170 milyon metrekare olduğunu ve konut mahalleleri, turistik tesisler, okullar, üniversiteler, bir sanayi bölgesi, merkezi bir finans bölgesi, turistik yatlar için uluslararası bir marina ve şehrin güneyinde uluslararası bir havaalanı içerdiğini söyledi.

Mısırlı Bakan ayrıca anlaşmanın BAE tarafından Mısır Merkez Bankası’na yatırılan ve hibeye dönüştürülecek olan 11 milyar doları da kapsadığını ifade etti.

Ras El Hikma bölgesi sakinlerinin akıbetiyle ilgili olarak ise bu kişilerin başka bölgelere taşınacağını ve kendilerine maddi tazminat sağlanacağını söyleyen Medbuli, projenin ülkedeki ekonomik krizi hafifleteceğini de sözlerine ekledi.

Ekonomik krizin pençesindeki Mısır’da hükümet çırpınıyor

Anlaşmayı yorumlayan Mısırlı iş insanı Naguib Sawiris, bunun “döviz çekerek, istihdam yaratarak ve döviz kurunu istikrara kavuşturarak” mevcut krizin çözümüne katkıda bulunacağını söyledi.

Mısır şu anda 10 milyar doları aşması beklenen bir kurtarma anlaşması için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerini de sürdürüyor. Bu anlaşmayı, 31 Mısır poundu/ 1 ABD doları olan resmi kurun neredeyse iki katı olan karaborsa kurlarıyla eşleşecek bir devalüasyonun takip etmesi bekleniyor.

Bakan Medbuli, basına yaptığı açıklamada Ras El Hikma projesinin ardından Kahire’nin IMF ile bir anlaşmaya varmasına “çok ama çok az adım kaldığını” belirtti.

109 milyondan fazla insanın yaşadığı Mısır rekor enflasyon ve döviz kıtlığı ile birlikte ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyor. Resmi rakamlara göre Ağustos ayında Mısır’da yıllık enflasyon yüzde 40’a yaklaşarak birçok Mısırlıyı yoksulluk sınırına yaklaştırdı ya da bu sınırın altına düşürdü. Mevcut krizden önce nüfusun yarısından fazlası zaten yoksulluk sınırının altında ya da sınıra yakındı.

Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin yaklaşık 10 yıllık liderliği döneminde dış borç dört kat artarak 164 milyar dolara ulaştı. Borç servisi şu anda devletin yıllık harcamalarının çoğunu tüketiyor.

Mısır’ın toplam döviz rezervi 35 milyar dolar olarak açıklanırken, Merkez Bankası’na göre 2022’de kısa vadeli borçların döviz rezervlerine oranı yüzde 80’i geçerek 2021 seviyesinin iki katına çıktı.

İsrail saldırıları yaklaşırken Mısır sınıra duvar örüyorİsrail saldırıları yaklaşırken Mısır sınıra duvar örüyor

Erdoğan Mısır'a gidişini anlattı: İki ülke ilişkileri sağlam temellerle kuruluyorErdoğan Mısır’a gidişini anlattı: İki ülke ilişkileri sağlam temellerle kuruluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.