İranlı Mohammad Rasoulof’un filmi Almanya’nın Oscar adayı

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof bir süredir Almanya'da sürgünde yaşıyor. Yönetmenin kendi ülkesinde çektiği 'Kutsal İncir Ağacının Tohumları' filmini Almanya bu yıl Oscar adayı olarak seçti.

Kültür Sanat 24 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof ‘Kutsal İncir Ağacının Tohumları / The Seed of the Sacred Fig’ filmi nedeniyle ülkesinde kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Ceza nedeniyse filmin yasaklanmasına rağmen Cannes Film Festivali’ne göndermesiydi. Aldığı ceza sonrası ülkesini terk eden Rasoulof’un filmi şimdi Oscar için aday adayı oldu. Ama ülkesi İran adına değil Almanya adına. Der Spiegel’de yayınlanan habere göre bir süre önce İran’dan kaçan yönetmenin filmi ağırlıklı olarak Almanya’da çekilmişti. Bu nedenle film ülke adına aday gösterildi.

Adaylar 17 Ocak’ta açıklanacak

‘Kutsal İncir Ağacının Tohumları’nın Oscar’ın kısa listesine girip giremeyeceği henüz belli değil. Önünde geçmesi gereken birkaç aşama var. En İyi Uluslararası Film dalında 15 filmden oluşan kısa liste 17 Aralık 2024 tarihinde açıklanacak. Aday gösterilecek beş film bu kısa listeden seçilecek ve 17 Ocak 2025’te açıklanacak. Oscar töreni ise 2 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.

Çekimleri gizlilik içinde gerçekleştirilen ‘Kutsal İncir Ağacının Tohumları’, Eylül 2022’de Jina Mahsa Amini’nin gözaltına alındığı merkezde öldürülmesinin ardından gerçekleşen protestoları konu alıyor. Gösteriler sırasında İran’ın durumu, bir aile içindeki gerilimler üzerinden anlatılıyor. Bir yanda İslam Devrim Mahkemesi’nde müfettiş olarak çalışmaya yeni başlayan Iman (Missagh Sareh) ve karısı Najmeh (Soheila Golestani) var. Diğer tarafta ise protestolara sempati duyan iki genç kızları.

Berlin’de Altın Ayı kazanmıştı

Filmi Almanya adına Oscar’da yarışması için seçen jüri gerekesini de şu sözlerle açıkladı: “İran’ın şiddet ve paranoya üzerine kurulu teokrasisinin bir psikodramı. Rasoulof, İran toplumundaki çatlakları temsil eden bir aile içindeki çatlakları incelikli bir şekilde anlatıyor. Ustalıkla yönetilmiş ve dokunaklı bir şekilde oynanmış bir film”

İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen temmuz 2022’de hükümetin ülke çapındaki protestolara baskı uygulamasını kınamış, paylaşımlar yapmış, ardından gözaltına alınmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen Rasoulof daha sonra affedilmişti. Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Yönetmen ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.

Aşıklara, yoksullara ve mültecilere bu dünyada yer yok mu?Aşıklara, yoksullara ve mültecilere bu dünyada yer yok mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.