Milli Savunma Bakanlığı, Atatürk’ü karıştırdı! 30 Ağustos filminde Rutkay Aziz’li görüntüyü kullandı

Kurtuluş Savaşı'yla ilgili büyük bir arşivi bulunan Milli Savunma Bakanlığı, 30 Ağustos için hazırladığı kısa filmde Atatürk görüntüsü yerine 'Kurtuluş' dizisinde Rutkay Aziz'in canlandırdığı Atatürk görüntüsünü kullandı.

Kültür Sanat 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Milli Savunma Bakanlığı önceki gün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı ‘İstiklalin Mührü Büyük Taarruz’ adlı bir kısa filmle kutladı. Bakanlık bu filmi Twitter/ X’deki hesabından da paylaştı. Filmde Büyük Taarruz’un önemi anlatılırken bakanlığın elindeki fotoğraf ve film görüntüleri kullanıldı. Ama bu yetmemiş olacak ki Ziya Öztan’ın TRT için 90’larda çektiği ‘Kurtuluş’ dizisinden Büyük Taarruz’un canlandırıldığı görüntüler de filmde yer alıyordu.

Lakin filmin kurgusunda skandal denilebilecek bir detay gözden kaçmıyordu. Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ün Kocatepe sırtlarındaki orijinal görüntüsü yerine ‘Kurtuluş’ dizisinde Rutkay Aziz’in Atatürk’ü canlandırdığı görüntüler yer alıyordu. Bu bilinçli bir tercih miydi yoksa yanlışlıkla mı bu görüntü kurguya dahil edildi bilinmez. Ama ‘Kurtuluş’ dizisindeki Atatürk’ün Kocatepe sırtlarındaki görüntülerinin ilham kaynağı Anadolu Ajansı’nın da arşivinde bulunan bir fotoğraf.

Ziya Öztan’ın yönettiği ‘Kurtuluş’ dizisideki sahne.

Bakanlık videoyu sosyal medya hesabından paylaşırken özellikle “Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa bizzat Zafer Tepe’den savaşı idare ederek 30 Ağustos günü saat 14.00’te Türk ordusuna ‘hücum’ emrini verdi” notu düşülmüş. Lakin Atatürk’ün savaşı bizzat yönettiğine dair elde onlarca orijinal görüntü varken bir diziden sahne alması nasıl açıklanmalı acaba? Bir ihtimal Rutkay Aziz’in Atatürk’ü canlandırdığı görüntüleri ile Atatürk’ün görüntüsü karıştırılmış olabilir.

‘Kurtuluş’ dizisindeki Mustafa Kemal Paşa’nın savaşı bizzat yönettiğine dair sahneye ilham veren orijinal fotoğraf.

Milli Savunma Bakanlığı’nın elinde kapsamlı bir arşiv var. Bu arşivde Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’e ait orijinal film ve fotoğraflar bulunuyor. Bakanlık zaman zaman bu arşivden görüntüleri kamuoyuyla paylaşıyor. Ama bu sefer ‘iş kazası’ nedeniyle Rutkay Aziz’i Atatürk olarak kullandı. Bakanlığın filmini izlemek isterseniz burada…

'Hacianestis! Mağrur kumandan! Gel de ordularını kurtar'‘Hacianestis! Mağrur kumandan! Gel de ordularını kurtar’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.