Muğla’daki Kaunos kazılarında cerrahi aletler ortaya çıkarıldı

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Kaunos antik kentinde sürdürülen arkeolojik kazılarda, sarnıç ile cerrahi malzemeler gün yüzüne çıkarıldı.

Arkeoloji 8 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan alandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar ile 1300 yıllık mozaikler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kazıların bu yıl ağırlıklı olarak yapıldığı Arkaik sur içi manastır alanında, çoğu kentte ilk kez rastlanan malzeme ve yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Kaunos’ta dört mekânın kazısı tamamlandı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, yaptığı açıklamada manastır bölgesindeki Geç Antik Çağ’a ait yapı kompleksinde iki yıldır kazı çalışması yaptıklarını söyledi. Geçen yıldan itibaren yapı kompleksinin odalarını boşaltmaya başladıklarını belirten Çörtük, “Bu yıl yürütülen kazılarda dört mekanın kazısını tamamladık. Burası büyük bir kompleks. Ortasında büyük bir avlu, bu avlulara açılan dar sokaklar ile etrafına dağılmış vaziyette odalardan oluşan bir yapı var.” dedi.

Bölgede 6. yüzyıla ait sikkeler de bulundu.

Kazısı yapılan kompleksin milattan sonra 6. yüzyılda ilk evresini gösterdiğini, en son kullanımının ise Osmanlı Türk döneminde olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ufuk Çörtük, bu nedenle yapının uzun süre Kaunos sakinlerine iskan olduğunu kaydetti. Çörtük, bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında iki önemli yapıyı gün yüzüne çıkardıklarını anlatarak, şunları söyledi:

‘Büyük bir yapı ortaya çıkarılmak üzere’

“Bu yıl yürüttüğümüz kazı çalışmalarında vurgulamak istediğim özel iki yapımız var. Bu kompleksin su ihtiyacını karşılayan büyük bir sarnıcı arkeoloji bilimine kazandırdık. Buranın çalışmalarını tamamladık. Diğer önemli bir yapı ise kompleksin sağlık merkezi. İçerisinden gelen veriler ışığında, burası tıp merkezi olabilecek bir yapı. Kazılarda bu alan içerisinde, özellikle cerrahi müdahalelerde kullanılan dikiş iğneleri, ameliyatlarda kullanılan sonda malzemeleri, kesinlikle bu yapının bir tıp merkezi olduğunu bize gösteriyor. Şu ana kadar kompleksin 5-6 mekanını açtık. Yapıyı tamamen açtığımızda kente Geç Antik Çağ’a ait büyük bir yapı kazandıracağız. Bunu da büyük bir heyecanla bekliyoruz”

Kazı çalışmalarında 6. yüzyıla tarihlenen geç Roma sikkelerine de ulaştıklarını bildiren kazı başkanı Ufuk Çörtük, tespit ettikleri Fatih Sultan Mehmet dönemine ait sikkelerin ise kompleksin son kullanım evresini gösterdiğini söyledi. Çörtük, bunun yanında Beylikler dönemine ait seramiklerin de yapının geç dönem kullanımının izleri olduğunu dile getirdi.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.