Münir Nurettin Selçuk: Kör kuyularda bile bir tatlı huzur bıraktı hepimize

27 Nisan 1981'de hayatını kaybeden Münir Nurettin Selçuk, bugün özel bir konserle anılıyor. CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek konserde ünlü solistler, Türk müziğinde çığır açan bestecinin eserlerini seslendirecek.

Kültür Sanat 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Münir Nurettin Selçuk 27 Nisan 1981'de hayatını kaybetmişti.

Türk müziğinin büyük bestecisi ve icracısı Münir Nurettin Selçuk ölüm yıldönümünde anılıyor. 27 Nisan 1981’de hayatını kaybeden Selçuk için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir anma etkinliği düzenlenecek. Münir Nurettin Selçuk’un torunu Nükhet Sirel tarafından organize edilen konser bu akşam, saat 20.00’de başlayacak. ‘100 Yıllık Cumhuriyetin Sesi Münir Nureddin Selçuk’ başlığıyla gerçekleşecek konser; Cumhuriyetin 100’üncü yılına ve Münir Nureddin Selçuk’un şahsında Cumhuriyet dönemine aktarılan müzik geleneğinin tüm mensuplarına bir saygı duruşu özelliği taşıyor.

https://youtube.com/watch?v=0-QX7JSNqas

Anma konserinde Türkiye’nin önemli solistleri sahnede yer alacak. Münip Utandı, Mustafa Doğan Dikmen, Güzin Değişmez, Çiğdem Yarkın ve Bekir Ünlüataer’in solist olarak yer alacağı konseri İhsan Özer yönetecek. Konserde İncila Bertuğ ve Hüseyin Kıyak ise anlatıcı görevini üstlenecek.

https://youtube.com/watch?v=ajukybi_Rm0

Müzikte büyük yeniliklere imza attı

Müziğimizin son yüzyılına besteleriyle damga vuran Münir Nurettin Selçuk 1900 yılında İstanbul’da dünyaya gelmişti. İstanbul’daki eğitiminin ardından Paris’te de Batı müziği üzerine eğitim alıp özellikle opera geleneği üzerine incelemeler yaptı. Türkiye’ye dönüşünden sonra ilk solo konserini 1930 yılında Ses Tiyatrosu’nda verdi. Konserlerde frak giyen ve ayakta şarkı söyleyen, aynı zamanda koro eşliğinde solo okuma geleneğini de ilk kez uygulayan sanatçı oldu.

https://youtube.com/watch?v=jAqvHR1f8PE

Batıdan gelen opera, tango gibi etkileri, kendi Türk müziği okuyuş üslûbuna dahil etmişti. Yeşilçam’a da giren Selçuk, Muhsin Ertuğrul’un ilk müzikal film denemesi olan ‘Allah’ın Cenneti’ filminde rol aldı. Bir dönem Ayhan Işık’a müzik dersleri verdi. 1981 yılında hayatını kaybeden Selçuk’un kabri, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar ile birlikte yan yana Aşiyan Mezarlığı’ndadır.

https://youtube.com/watch?v=DtEU8J0iJyc

Farklı kuşaklar tarafından sevilen bestelere imza atan Münir Nurettin Selçuk, ‘Aziz İstanbul’, ‘Kalamış’, ‘Söyle Sevgili’, ‘Dönülmez Akşamın Ufkundayız’, ‘Beni Kör Kuyularda’, ‘Aheste Çek Kürekleri’, ‘Bu Yıl da Geçti Böyle’, ‘Saki Parıldasın’, ‘Rindlerin Ölümü’ ve ‘Aşıka Bağdat Sorulmaz’ gibi ölümsüz eserlere imza attı.

‘Afgan Kızı’ İstiklal’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.