Mustafa Altıoklar: Bu sorunları da aşarız be abi!

Altı yıl önce hakkında açılan davalar nedeniyle Türkiye'yi terk eden yönetmen Mustafa Altıoklar yaşadıklarını YouTube'daki Yeni Dalga programında anlattı. Altıoklar "İnandığım şeyleri söylediğim için hakkımda davalar açıldı. Ama bu sorunları da aşarız be abi diyerek yoluma devam ediyorum" dedi.

Kültür Sanat 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hakkında açılan cumhurbaşkanına hakaret davasından aldığı 10 aylık hapis cezası sonrasında peş peş gelen davalar yönetmen Mustafa Altıoklar’ı altı yıl önce bir karar almaya zorladı. Almanya’ya kendi deyimiyle sürgün hayatına gitti. O gün bu gündür Almanya’da yaşayan Altıoklar, Yeni Dalga adıyla çekilen, bir şekilde Türkiye’yi terk etmek durumunda kalan insanlara mikrofon uzatıldığı bir söyleşi programının ilk konuğu oldu.

Sorun hapis yatmak değildi

Altıoklar neden Türkiye’yi terk ettiğini tane tane anlatıyor programda. Baskı altında verilen kararların bir insanın karakterini ortaya koyduğunu söyleyen Altıoklar “Türkiye’de inandığım gerçekleri söylediğim için para kazanamaz hale getirilmiştim. Sorun hapis yatmak değildi. Yatar çıkarsınız. Ama film şirketim müfettişler tarafından incelemeye alındı. Türkiye’den çıkmak nedenlerimden biri de ekonomikti. Bu, tüm baskıcı iktidarların muhaliflere uyguladığı bir yöntemdir. Sizi ekonomik olarak yok etmek isterler. Türkiye’de uygulanan buydu. Pek çok entelektüel bu nedenle Türkiye’yi terk etmek durumunda kaldı” dedi.

İnsan yeni koşullara ayak uyduruyor

Hasta babasının ceza aldığı davadan iki gün önce vefat ettiğini anlatan Altıoklar, mezarlıktan havaalanına gittiğini söyledi: “Uçakta bir ara gözlerim botlarıma takıldı. Mezarlığın çamurları hala botlarımdaydı.” Gurbetin adının sürgünle birleşince farklı bir durum ortaya çıktığını bunun da zaman zaman rahatsız edici psikoloji yarattığını söyleyen Altıoklar “Ama” diyor “İnsan yeni koşullara ayak uydurmalı ve zorlukların üstesinden bir kere daha gelmek durumunda. Hal böyle olunca bu sorunları da aşarız be abi diyerek yola devam ediyoruz.”

Artık kendisine Avrupa merkezli bir hayat kurduğunu anlatan Altıoklar büyük bir ihtimalle bundan sonra yaşamını Almanya’da sürdüreceğini de anlatıyor.

Linç kurbanı gazeteci Nuh Köklü'ye adanan bir film: 'Karanlık Gece'Linç kurbanı gazeteci Nuh Köklü’ye adanan bir film: ‘Karanlık Gece’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.