Can Bonomo ‘Kara Konular’ ile karşımızda

Can Bonomo altıncı albümüyle karşımızda. Mabel Matiz, Melike Şahin ve Gökhan Özoğuz'un düetleriyle konuk olduğu 'Kara Konular'ı Can Bonomo "en iyi albümüm" olarak tanımlıyor.

Kültür Sanat 26 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

“Kara Konular bugüne kadar üzerine en fazla uğraşıp çaba sarfettiğim albüm oldu. Öyle ki albüme başladığımda baba bile değildim.” Can Bonomo yeni albümünü bu sözlerle tanıtıyor. Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan albüm 12 şarkıdan oluşuyor ve 42 dakikalık bir dinleme süresine sahip. Müzisyenin altıncı stüdyo albüm olma özelliği taşıyan ‘Kara Konular’ın iddialı bir misafir listesi var. Mabel Matiz’in iki şarkıda düet yaptığı ‘Kara Konular’a misafir olan diğer isimler Gökhan Özoğuz ve Melike Şahin.

‘Kara Konular’ albümün kapağıbir film afişi tadında.

Can Bonomo albümünde yıldızlar geçidi

Üç isimle düet yapan Can Bonomo albümünde Nova Norda, Bengi Apak, Sarp Apak ve Serkan Keskin gibi isimleri de vokalleriyle ağırladı. Albüm sayısının epey azaldığı günümüz koşullarında ‘Kara Konular’ akıllara şu soruyu getirdi: Bir müziksever için bütünlüğe sahip bir albüm dinlemekten daha ne güzel olabilir? Müzisyenin artık kendisine has sesleriyle şekillenen albüme büyük bir emek verildiğini dinleyici olarak da hissetmek mümkün.

Can Bonomo’nun yeni albümü 12 şarkıdan oluşuyor.

‘Kara Konular’ın açılış şarkısında karşımıza Gökhan Özoğuz çıkıyor. Pek âlâ bir Athena albümünde de yer alabilecek ‘Delinin Düşü’ yüksek temposuyla albüme hızlı bir başlangıç yapıyor. Rock, ska, alaturka ve klezmer ezgilerini hissedebileceğiniz şarkı bu yönüyle albümün müzikal zenginliğine dair mesajı da net bir biçimde veriyor. Düetle başlayan albüm yine bir düetle devam ediyor. Albümün ikinci şarkısı ‘Kalbi Hepten Kırıklara’ Mabel Matiz’in alışılagelmiş vokalin dışındaki yorumuyla karşımıza çıkıyor. İkilinin vokaldeki uyumu oldukça başarılı.

‘Kara Konular’ kliplenen ilk şarkı

İki düetle başlayan albümün üçüncü şarkısında Can Bonomo sazı eline alıyor. Albüme de adını veren ‘Kara Konular’ müzisyenin tarzını tam manasıyla yansıtan bir kimliğe sahip. Albümün kliplenen ilk şarkısının da ‘Kara Konular’ olduğunu hatırlatalım. Klibin yönetmen koltuğundaki isimse Mali Ergin. Can Bonomo albüm ve klip için tarzında da biraz değişikliğe gitmiş. Yeni saç tarzı ve bıyıkların kattığı retro imaj gelen yorumlara bakacak olursak dinleyiciler tarafından beğenilmiş.

Can Bonomo dinleyiciyle buluşturduğu bu çalışması için “bu zamana kadar yaptığım en iyi albüm” diyor. Müzisyenin müzikal tarzını yansıtan ‘Ben Gideyim’ ve ‘Toz Duman’ bu iddiaları güçlendirecek nitelikte. Albümü tekrar dinlemeye başladığımda açtığım ilk şarkı ‘Toz Duman’ oldu. Devamında gelen ‘Tarzım Değil’ albümün en rock parçası diyebiliriz. İnsanda bir yolculuğa da çıkma hevesi uyandıran şarkıda müzisyenin vokalde yükseldiği seviye alkışı hak ediyor.

Albümün konuklarından biri de Melike Şahin

Bu solo aranın ardından albümün yedinci şarkısında bir düet daha bizlerle. Son yılların en sevilen kadın solistlerinden Melike Şahin ‘Tükeniyor Ömrüm’de Can Bonomo ile şarkıyı birlikte arşa çıkarıyor. Melodik açıdan albümün en tatminkar şarkılarından olan ‘Tükeniyor Ömrüm’ yaylı ve üflemeli çalgıların çoksesli ahengiyle başarılı bir düzenlemeye sahip. Kişsel olarak albümde üst üste dinlediğim şarkılardan biri olduğunu söylemeliyim. Albümdeki ilk iki düet nasıl ki konuk müzisyenler Gökhan Özoğuz ve Mabel Matiz’in tarzlarına referans veriyorsa ‘Tükeniyor Ömrüm’de de Melike Şahin’e dair izler duymak mümkün.

Can Bonomo’nun yeni albümün ilk konseri 1 Mart’ta.

Sıradaki şarkı ‘Bak Jandarma Geliyor’. Rock, rap ve hatta tekerleme unsurların yer aldığı şarkı albümün iddialı parçalarından. ‘Kara Konular’ın sonlarına gelirken bizi bir sürpriz bekliyor. Mabel Matiz ikinci düetiyle albümde tekrardan karşımızda. Örneklerine az rastladığımız bu durumdan müzikseverler şikâyetçi olmasa gerek. ‘Canım Diye’ adını taşıyan şarkı Mabel Matiz’den de müzikal izler taşıyor. Albümün onuncu şarkısı ‘Dönelim’ temposu itibariyle albümün nispeten sakin şarkısı.

Albümün lansman konserleri yolda

‘Kara Konular’ın 11. sırasında yer alan ‘Sar Hüzünleri Başa’ albümdeki en sert şarkılardan biri. Elektro gitar rifleri ve vurucu sözleriyle albümdeki en beğendiğim şarkı olduğunu söyleyebilirm. 1 Mart’ta DasDas’ta gerçekleşecek lansman konserinde canlı performansını en çok merak ettiğim şarkı ‘Sar Hüzünleri Başa’. Albümün kapanışında yer alan ‘Oğlanlar Kızlar’ az önceki sertlikle tezat bir yapıya sahip. Alaturka, klezmer, swing ve caz seslerini duyabileceğimiz şarkı akılda kalıcı bir melodiye sahip.

İstanbul’dan sonra 6 Mart’ta Ankara Jolly Joker ve 15 Mart’ta İzmir Hangout PSM’de müzikseverlerle buluşacak yeni albüm Can Bonomo’nun diskografisinde önemli bir yere sahip olacağını hissettiriyor. Velhasıl kelâm albümlerin ne denli güzel bir tat bıraktığını gösteren en güzel örneklerden biri olmuş ‘Kara Konular’.

Monarşi, futbol ve sinemanın ortak tutkusu: HandelMonarşi, futbol ve sinemanın ortak tutkusu: Handel

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.