Yenmek de var yenilmek de: Napoleon savaş arenasında

Merakla beklenen film geliyor. Ridley Scott'ın yönettiği 'Napoleon' 24 Kasım'da Türkiye'de gösterime girecek. Filmden ilk fragman yayınlanırken Fransız komutanın Mısır Seferi detayı da dikkat çekti. Seferde Napoleon, hayatının en büyük hezimetlerinden birini Cezzar Ahmet Paşa karşısında yaşamıştı.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Joaquin Phoenix, filmde Napoleon Bonaparte'ı canlandırıyor.

‘Napoleon’ filmi için geri sayım devam ediyor. Ridley Scott’ın merakla beklenen epik filmi 24 Kasım’da Türkiye’de gösterime girecek. Fransız komutan ve imparatoru Joaquin Phoenix’in canlandırdığı yapımın ilk fragmanı da izleyiciyle buluştu. Toulon Kuşatması, 13 Vendémiaire Ayaklanması, 18 Brumaire Darbesi ve Austerlitz Muharebesi gibi dönemin önemli tarihsel olaylarının yer aldığı filmde Mısır Seferi de işleyen konulardan biri.

Napoleon’na hezimeti Cezzar Ahmet Paşa tattırmıştı

‘Napoleon’ filminin önceki akşam yayınlanan fragmanında Fransız komutanın, Mısıf Seferi sırasında piramitler önünde resmedildiği Jean-Leon Gerome’a ait ikonik tablo karşımıza çıkıyor. Fransa siyasetinde basamakları bir bir çıkarak imparator olan Korsikalı komutanın 1798-1801 tarihleri arasında giriştiği Mısır Seferi, en önemli hezimetlerinden biri olarak kabul edilmekte.

Cezzar Ahmet Paşa, Napoleon’a ilk büyük hezimetini yaşatan komutandı.

Osmanlı-Fransız savaşlarına sahne olan bu dönemde Napoleon, kariyerinin ilk ve en ağır mağlubiyetlerinden birini Cezzar Ahmet Paşa karşısında Akka Kuşatması sırasında almış ve sonrasında da geri çekilmek zorunda kalmıştı. Filmin önceki gün yayınlanan fragmanında bu tarihi olay da filmde yer alıyor. İngiliz yönetmen Ridley Scott’ın ‘Cennetin Krallığı’ sonrasında yeni bir tarihi biyografi filmiyle karşımıza çıktığı yapım, oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.

Andrew Roberts’ın ‘Napoleon‘ biyografisini Türkçeye çeviren tarihçi Barbaros Uzunköprü, twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla fragmandan yola çıkarak filmin tarihsel açıdan temas ettiği olaylara değindi. Fransız komutanın zirveye yürüyüşünün anlatıldığı filmde oyuncu seçiminden kostümlere kadar ilk bakışta detayların aslına uygun bir şekilde kurgulandığını söylemek mümkün. Ancak nihai karar için elbette henüz çok erken.

Joaquin Phoenix’in başrolünde yer aldığı filmin oyuncu kadrosu da oldukça dikkat çekici. Napoleon’un eşi Josephine’i filmde Vanessa Kirby canlandırırken General Davout rolünde ise karşımıza Youssef Kerkour çıkıyor. 2002 yılında mini dizi olarak ekranlara gelen bir diğer ‘Napoleon’ yapımında Hortense’yi canlandıran Ludivine Sagnier bu kez de Fransız tarihin en tartışmalı karakterlerinden Theresa Tallien’i canlandırıyor. Marie Antoinette rolünde Cathrien Walker, Çar Aleksandr rolünde ise Edouard Philipponnat yer alıyor. Dönemin önemli figürlerinden biri olan ve saray ressamı olarak görev alan Jacques Louis David’i ise Sam Crane canlandırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın pek çok yerinde 22 Kasım’da gösterime girecek olan Napoleon filmi şimdiden yılın en iddialı yapımları arasında gösteriliyor. Akademi Ödülleri’nin de güçlü adayları arasında olacağı teleffuz edilen yapımın süresi ise henüz açıklanmadı.

10Haber antik kentleri geziyor: Knidos'dan Halikarnassos'a10Haber antik kentleri geziyor: Knidos’dan Halikarnassos’a

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.