National Gallery 200. yaşında: Müzedeki tablolar İngiltere’yi dolaşıyor

National Gallery tarihi bir karara imza attı. Bugüne kadar eserlerini başka müzelerle paylaşmayan kurum bu kararından vazgeçti. Müze 200. yılı şerefine koleksiyonundaki eserleri İngiltere'nin farklı sanat kurumlarına ödünç gönderdi.

Kültür Sanat 11 Mayıs 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
National Gallery, Londra'nın merkezi konumundaki Trafalgar Meydanı'nda.

National Gallery 200 yaşında. Trafalgar Meydanı’ndaki görkemli binasıyla Londra’ya gelen her turistin mutlaka ziyaret ettiği müze zengin koleksiyonuyla da biliniyor. Canaletto, Caravaggio, Boticelli, Rembrandt, Jan van Eyck, Vincent van Gogh, Claude Monet ve daha nice büyük ressamın eserlerini koleksiyonunda barındıran müze bugüne kadar eserlerini hiçbir sanat kurumuyla paylaşmıyordu. Kural gereği, müzeye kayıtlı eserler başka bir sergiye ödünç verilemiyordu. Ancak bu karar müzenin kuruluşunun 200. yılı şerefine esnetildi.

NAtional Gallery 200. kuruluş yıldönümünü kutlamak için koleksiyonundan en tanınan eserlerin bazılarını İngiltere’nin dört bir yanına gönderdi. Aralarında Constable’ın ‘The Hay Wain’, Sandro Botticelli’nin ‘Venüs ve Mars’, Claude Monet’nin ‘Nilüferli Köprü’ ve August Renoir’ın ‘Şemsiyeler’ tablolarının da bulunduğu on iki ünlü sanat eseri İngiltere’nin dört bir yanındaki saygın müzelere gönderildi.

Empresyonist ressam Claude Monet imzalı tablo, National Gallery’de sergileniyor.

Sanat tarihinin başyapıtları İngilizlere bir saat uzaklıkta

Dün, 12 kurumda eş zzamanlı açılan sergiler, İngiltere nüfusunun yarısından fazlasının başyapıtlardan birine bir saat mesafede olmasını sağladı. Tablolardan bazıları daha önce galeri tarafından hiç ödünç verilmemişti. National Gallery 200. yıldönümü şerefine başka projelere de imza atacak. 100 milyon doları aşan bir bütçeye sahip projelerden biri de merakla beklenen Vincent van Gogh sergisi. Bu serginin yanı sıra dijitalleşme ve tarihi yapıda kısmi restorasyon çalışmaları da bu dev bütçenin harcama kalemleri olacak. Tüm bunların yanı sıra Turner Ödüllü sanatçı Jeremy Deller, müzenin 200. yılını kutlayan bir eser üretmek üzere görevlendirildi.

Tüm bunlara ek olarak National Gallery 200. yaşı şerefine müziği de de unutmadı. İngiliz piyanist Jools Holland’dan canlı müzik, DJ performansları ve interaktif sanat atölyelerinin yer alacağı bir partiye ev sahipliği yapacak.

Michelangelo'nun az bilinen çizimleri British Museum'daMichelangelo’nun az bilinen çizimleri British Museum’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.