‘Yurt’a Fransa’dan iki ödül

Nehir Tuna'nın ilk uzun metraj filmi 'Yurt' Fransa'dan iki ödülle döndü. Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen film En İyi Yönetmen Ödülü'nün yanı sıra SFCC Eleştirmenler Ödülü'nü de kazandı. Yurt dünya prömiyerini Venedik Film Festivali'nde yapmıştı.

Kültür Sanat 9 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’nde yapan Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’, Fransa’da düzenlenen Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali’nde hem En İyi Yönetmen hem de SFCC Eleştirmenleri Ödülü’nün de sahibi oldu.

90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendini İslam’a adamış babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar.

Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmet’in tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

‘Yurt’ Ankara Film Festivali’nden çekildi

Filmde Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı rol alıyor. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan film Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Türkiye prömiyeri yapacaktı. Festival iptal edilince prömiyer Ankara Film Festivali’ne nasip oldu. Çünkü festivalin Ulusal Yarışması’na başvurmuş ve yarışacak filmler arasında yer almıştı. Ama sonra film Ankara Film Festivali’nden çekildi.

'Kuru Otlar Üstüne'yi ilk haftasında 118 bin kişi izledi. Sinemaya giden seyirci oranı yüzde 19 arttı‘Kuru Otlar Üstüne’yi ilk haftasında 118 bin kişi izledi. Sinemaya giden seyirci oranı yüzde 19 arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.