‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’nın yönetmeni Şahin: Aklım 1919’da kaldı
Netflix'te yayınlanacak olan Kıbrıs dizisi 'Famagusta'ya KKTC ve Türkiye'den sert tepki var. Türk askerini işgalci gösteren dizi için dün arka arkaya KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ak Parti, MHP Dışişleri ve Kültür bakanlıkları, RTÜK'ten açıklama geldi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl geçti. 50 yıl içerisinde Kıbrıs sorunu bir türlü çözülemedi. Çözülemeyen sorun şu sıralar yeni sorunlara gebe! Netflix’in, 20 Eylül’de ‘Famagusta’ adlı diziyi yayınlayacağını duyurması işte bu sorunlardan biri. Çünkü Yunanistan ve Güney Kıbrıs ortak yapımı ‘Famagusta’ 1974 olaylarını Rumların gözünden anlatma iddiasında. Ve dizinin fragmanından da anlaşılacağı üzere dizinin ‘kötü tarafı’ Türkler! Türk askerinin adaya ayak bastığı gün genç bir çiftin üç aylık bebeklerini kaybetmesiyle başlayan olayların anlatıldığı dizide Türkler, Yunanistan ve Güney Kıbrıs tezlerinde dile getirildiği gibi ‘işgalci’ olarak işleniyor.
Yönetmenliğini Andreas Georgiou’nun yaptığı dizinin Netflix’te yayınlanacağının duyurulma sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar dün diziye sert tepki gösterdi: “Kıbrıs meselesi 1950’lerde başladı, Kıbrıs Türkü silah zoruyla devletin dışına atıldı, 1960’larda 103 köyün yakılıp yıkılmasıyla binlerce insanın göç etti, bölgede Türklere yönelik defalarca katliam yapıldı ve bütün dünyanın olanları izledi. Bu dizi tarihi gerçekleri yansıtmıyor. Kıbrıs meselesinin 1974’te başladığına dair kara propaganda yapıyor. Netflix belli bir düzeye gelmiş ve gerçekleri görmesi gereken bir platform. Böylesine bir kuruluş, böyle bir kara propagandaya nasıl alet olur düşüncesi içerisindeyim, düşündürücü olduğunu söylüyorum. Yakışmadı diyorum. Gerçekten kınanması gerekiyor ve kınıyoruz.”
Diziler yapılırken madalyonun iki tarafına da bakılması ve iki tarafın da dinlenilmesi gerektiğini söyleyen Tatar Türk yapımcıları da göreve çağırdı: “Türk dizileri, Türk dünyasında, Rusya’da, Güney Amerika’daki farklı ülkelerde izlenmekte ve reyting almakta. Buna misilleme olarak, Türk film dünyasının güçlü yapımcılarının, senaristlerinin Kıbrıs’ta hala yaşamakta olan canlı tarihi, mücadeleleri dinlemek suretiyle güçlü bir dizi yapılabileceğini düşünmekteyim.”
Ersin Tatar’ın açıklamasının ardından Türkiye’den de diziye yönelik tepkiler gelmeye başladı. AK Parti Sözcüsü ve partinin genel başkan yardımcısı Ömer Çelik attığı tweet ile “1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtan ve Rum tarafının propagandasını yapan bir dizinin 20 Eylül’den itibaren bir film platformunda yayınlanacak olması çok rahatsız edicidir. Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz. Bu dizi vasıtasıyla Kıbrıs Barış Harekatı, kahraman Türk askeri, barış ve adalet hedef alınamaz” dedi.
Ömer Çelik’in tepkisinin ardından devreye Dışişleri Bakanlığı girdi. Bakanlık Twitter’dan paylaşım yaparak diziyi Kıbrıs Türklerinin aziz hatırasına büyük bir saygılısızlık olarak nitelendirdi: “Dijital bir platformda yayınlanacak olan ‘Famagusta’ adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir. Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”
Dijital yayın platformu Netflix’te yayımlanması planlanan ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtarak anlatan bir dizi ile ilgili derin bir rahatsızlık içindeyim.
Söz konusu yapım, tarihi gerçekleri göz ardı ederek, Rum tezleri üzerinden Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtmakta ve… pic.twitter.com/vX5wfpa3rX
— Dr. Batuhan Mumcu (@BatuhanMUMCU) September 1, 2024
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu da tepki gösterenler arasındaydı. “Netflix’i bu tür yapımlarda tarihi gerçeklere saygı duymaya davet ediyorum. Türk milletinin ve Kıbrıs Türk halkının onuruna yönelik bu tür haksız ve yanıltıcı yayınları şiddetle kınıyor, gerçeğin yanında durmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum. Eğer gerçek ne diye sorarsanız sadece küçük bir fotoğraf karesini değerlendirmenize sunmayı yeterli buluyorum” diyen Mumcu 1963’teki Kanlı Noel olayında Binbaşı Nihat İlhan’ın katledilen ailesinin fotoğrafını paylaştı ve katliamın yapıldığı yerin bugün Barbarlık Müzesi olduğunu hatırlattı.
Mumcu paylaşımında RTÜK’ü de göreve çağırdı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de “Sayın Bakan Yardımcım; Şehit Binbaşı Nihat İlhan ve ailesini, kundaktaki Hakan’ı unutmadık. Hassasiyetiniz çok haklı. Söz konusu yapım Üst Kurulumuzun takibindedir. Kıbrıs Türkünün haklı davasını millet olarak destekliyor ve bu konudaki dezenformasyonlara prim vermiyoruz. Kahraman ordumuz ve aziz milletimiz dün olduğu gibi bugün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizin yanındadır” diyerek Mumcu’ya cevap verdi.
Dizinin Netflix’te yayınlanacak olmasına bir tepki de MHP’den geldi. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman “Tarihi gerçeklerden kopuk EOKA terörünün tezlerinden beslenen ve düşmanlık eken böyle bir dizinin yayınlanacak olması tam anlamıyla maksatlıdır ve Türk karşıtlığıdır. Tarihi gerçekler ve Kıbrıs’ta katliamcı Rum çetelerinin Türklere yaptığı zalimlikler tüm belgeleriyle bilinirken böyle bir dizinin yayınlanması tarihi çarpıtma teşebbüsüdür. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Türkiye tarafından adaya barış ve huzuru getirmek için yapılmış bir müdahaledir ve Türk ordusunun müdahalesi Kıbrıs’a huzuru getirmiştir. Netflix işgalci Rum çetelerinin Türklere yönelik katliamlarını görmezden gelen ve Kıbrıs’a barış getiren Türk askerine iftira atan bu kışkırtıcı kara propaganda dizisini ivedi bir şekilde yayından çekmelidir” dedi.