Netflix’te hatlar karıştı: Bizans sarayında Mehter Marşı

Başrollerinde Laura Berlin, Sam Corlett, Bradley Freegard ve Frida Gustavsson'un yer aldığı Netflix'in Viking dizisi 'Valhalla'nın üçüncü sezonundaki bir bölüm tartışma konusu oldu. Çünkü Bizans sarayında Mehter Marşı çalındı!

Kültür Sanat 18 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Netflix’in ilgiyle izlenen ‘Valhalla’ dizisi üçüncü sezonuyla yayında. Kuzeyin savaşçı insanlarını konu alan dizinin yeni sezonunda Viking askerleri İstanbul’a, o dönemki adıyla Konstantinopolis’e giriyor. Zaten bir önceki sezon, zorlu bir yolculuğun sonunda Karadeniz’de İstanbul kıyılarına ulaşan Vikingler ile dönemin Bizans İmparatoru’nun karşılaştığı anda sona ermişti.

Tarihsel açıdan olay gerçekliğe dayanıyor. Hatta Ayasofya’nın üst galerisinde bir Viking askerinin korkuluklara runik alfabesiyle yazdığı yazı günümüze de ulaştı. 10. yüzyıla tarihlenen bu ziyaret önce işgal girişimiyken ticari işbirliğine dönüşmüştü. Öyle ki uzun yıllar boyunca şehrin surlarının korumasını Peçenek Türkleri ile Viking askerleri sağlamıştı. Ancak dizi bu tarihsel gerçekleri biraz karıştırmışa benziyor.

Bizans sarayında ‘Yine de Şahlanıyor’

Dizinin üçüncü sezonunda Viking askerlerinin Konstantinopolis’e girişi esnasında Mehter Marşı duyanlar şaşkınlığa uğradı. Üstelik bu izleyenleri şaşkınlığa uğratan tek olay da değil. Bizans sarayında gerçekleşen bir davette de bu hata tekrarlanıyor. Bu kez ‘Yine de Şahlanıyor’ marşını duyuyoruz.

İzleyicilerin dikkatinden kaçmayan bu tarihi hatalar sosyal medyada da gündem oldu. Tarihçi Mehmet Dilbaz X hesabından yaptığı paylaşımda hatalara dikkat çekerken tarihi hataları başka pek çok kullanıcı da eleştirdi. Hatanın ortaya çıkmasıyla Türkiye’de de sadık bir izleyici kitlesine sahip diziye ilgi artı.

Daha da çarpıcısı şu aslında: Duyduğunuz o Mehter Marşları da aslında Osmanlı’nın daimi ordusu olan Yeniçeriler’in meşhur Mehter Takımı’nın çaldığı orijinal marşlar değil. Bugün bildiğimiz ve her fırsatta çalınan marşlar aslında Yeniçeri ordusunun dağıtılmasından neredeyse 100 yıl sonra, İttihat Terakki iktidarı döneminde Savunma Bakanı Enver Paşa’nın bu eski ruhu canlandırmak amacıyla sipariş verip yazdırdığı marşlar.

Joshua Redman Boğaz'a 'Ah İstanbul'la veda ettiJoshua Redman Boğaz’a ‘Ah İstanbul’la veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.