New York Filarmoni Orkestrası’ndan baton diplomasisi

Kültür diplomasisi önemini en sancılı günlerde dahi kaybetmiyor. Haziran aynıda Asya turnesine çıkmaya hazırlanan New York Filarmoni Orkestrası Hong Kong ve Taipei'nin yanı sır abir aksilik yaşanmazsa Çin'e de uğrayacak.

Kültür Sanat 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
1842 yılında kurulan New York Filarmoni Orkestrası'nın şefliğini Jaan van Zweden üstleniyor.

ABD, Rusya ve Çin üçgeninde siyaset gündemi Soğuk Savaş sonrası dönemde en hararetli günlerini yaşıyor. Yaptırımlar, tehditler ve engellemeler karşılıklı olarak sürerken New York Filarmoni Orkestrası’ndan dikkat çekici bir hamle geldi. Dünyanın en önemli klasik müzik toplulukları arasında gösterilen New York Filarmoni Orkestrası, bir Asya turnesine çıkacağını duyurdu.

Yaz döneminde gerçekleştirilecek olan turnenin iki noktası oldukça ilginç. New York Filarmoni Orkestrası, Asya yolculuğunda Hong Kong ve Taipei kentlerine de uğrayacak. Çin’e bağlı özerk bir yönetim yapısına sahip Hong Kong’un yanı sıra yine Çin’in ihtilaf yaşadığı Tayvan’a da gidecek olan orkestranın dikkat çeken bir diğer hamlesi ise bir delegasyonu Çin’e gönderecek olması. Pandemiden bu yana ilk kez Asya kıtasına turne düzenleyecek olan filarmoninin bu hamlesi ABD’de kültür diplomasisi olarak değerlendirildi. Kritik zamanlarda bu tip işlere imza atan New York Filmarmoni Orkestrası 2008 yılında Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da da bir konser vermişti.

İnsanların sanat yoluyla yakınlaştırabilmeyi amaçlıyor

New York Filarmoni Orkestrası’nın genel müdürü Gary Ginstling, orkestranın müziğin ABD ile Asya ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermeyi umduğunu söyledi. Açıklamalarına devam eden Ginstling “İletişim ve güvenin azaldığı bir dönemde, kültürel diplomasinin her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz” dedi. “Sınırları aşabileceğimizi ve insanları müzik yoluyla yakınlaştırabileceğimizi göstermek misyonumuzun merkezinde yer alıyor.”

En son 2019’da Şanghay’da konser veren New York Filmarmoni Orkestrası’nın bu hamlesini ABD’de takip eden başka müzikal topluluklar da bulunuyor. Çin’de konser veren ilk Amerikalı klasik müzik topluluğu olan Philadelphia Orkestrası, bu sonbaharda Pekin ve Şanghay’a 12 müzisyenden oluşan bir heyet göndermeyi planlıyor. Cleveland Orkestrası 2025 yılında Çin’in yanı sıra Japonya ve Güney Kore’yi de ziyaret edebilecek bir Asya turu planlıyor. Boston Senfoni Orkestrası geçen yıl Japonya’yı ziyaret ederek, topluluğun dört yıl içindeki ilk yurtdışı turnesini gerçekleştirmişti.

New York Filarmoni’nin Asya turnesi, Haziran sonu ve Temmuz başında Hong Kong Kültür Merkezi’nin yanı sıra Taipei ve Tayvan’ın güneyindeki Kaohsiung kentlerindeki sahne sanatları merkezinde gerçekleştirilecek. Orkestra, Beethoven’ın Beşinci Senfonisi, Dvorak’ın Dokuzuncu Senfonisi, Çaykovski’nin Altıncı Senfonisi ve kemancı Hilary Hahn’ın da yer aldığı Brahms’ın Keman Konçertosu’nu seslendirecek.

Saç teliyle ortaya çıkan Beethoven gerçekleri!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.