Notre Dame mucizeleri sergilenmeye hazır

Paris'in önemli simgelerinden Notre-Dame Katedrali 2019'da çıkan büyük bir yangınla harap olmuştu. Yıl sonunda restorasyonu tamamlanacak yapının açılışından önce yangında kurtarılan eserler özel bir sergide sanatseverlerle buluşacak.

Kültür Sanat 15 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Yangından etkilenen gotik yapı kapılarını 8 Aralık 2024'te açacak.

Tarih 15 Nisan 2019. Paris’in en önemli simgelerinden Notre-Dame Katedrali’nin çatısında başlayan bir yangının haberi geldi. Tüm dünyayı üzen haberin ardından herkesin gözü Fransa hükümetinin atacağı adımdaydı.

Notre-Dame Katedrali çatısında çıkan yangına müdahale eden Paris itfaiyesinin kurtardığı birçok eser yıllar geçtikten sonra ziyarete açılıyor. Kurtarılan eserler arasında Büyük Org ve Paris anıtının vitray pencerelerinin yanı sıra çatıdaki arı kovanları, bazı sanat eserleri, eski kitaplar var.

Notre Dame katedrali restorasyonundan bir kare. Fotoğraf: Guardian.

Sergide yangından kurtarılan dokuz dini tablonun yanı sıra Fransa Kralı 10. Charles tarafından sipariş edilen, yangın sırasında bir kutuda saklanan ve sadece yangın söndürme işlemi sırasında su gördüğü için biraz hasara uğrayan 27 metre uzunluğundaki çok nadir kilimin bir kısmı da yer alıyor. Halı 1873’te İngiltere’de sürgünde ölen Fransa’nın ilk cumhurbaşkanı ve son imparatoru Üçüncü Napolyon’un evliliği dahil birkaç önemli etkinlikler için kullanılmıştı sadece.

Kurtarılan eserler Fransa’nın tarihi eserlerini korumakla görevli kültür kurumu Mobilier National uzmanlarınca restore edildikten sonra katedralin açılışından önce Notre Dame’a iade edilerek halka açık şekilde sergilenecek. 2019’daki yangından birkaç saat sonra Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katedrali yeniden inşa etme sözü vermişti. Yangının beşinci yıldönümünde şükran ayini Te Deum düzenlenecek. Notre Dame 8 Aralık’ta yeniden ziyarete açılacak. Notre Dame’ın hazineleri 24 Nisan – 21 Temmuz arasında Paris’in önemli sanat merkezlerinden Mobilier National’da sergilenecek.

Macron'un Notre Dame Katedrali'ndeki çılgın projesine büyük tepkiMacron’un Notre Dame Katedrali’ndeki çılgın projesine büyük tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.