Olivia Colman, Dickens’in karanlık karakterine hayat veriyor

Charles Dickens’ın 1861 yılında yayımlanan romanı ‘Büyük Umutlar’ BBC uyarlamasıyla ekranlara dönüyor. Oscar ödüllü Olivia Colman romanın ana karakteri Bayan Havisham rolüyle seyirci karşısına çıkacak. Oyuncu bu rol için hem heyecanlı hem de kaygılı.

Kültür Sanat 22 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Altı bölümlük dizide Olivia Colman, Bayan Havisham rolüyle karşımızda.

BBC’nin yeni projesi ‘Büyük Umutlar/The Great Expectation’ 26 Mart’ta izleyiciyle buluşacak. Son 10 yılda Tolstoy’un ‘Savaş ve Barış’ romanının dizi uyarlamasının yanı sıra edebiyat tarihin bir başka başyapıtı olan Victor Hugo’nun ‘Sefiller’ini ekrana taşıyan BBC’nin yeni projesinden beklentiler büyük. Üstelik heyecanı katbekat artıracak bir başka gelişme de dizinin başrolünde Olivia Colman’ın yer alması.

Edebiyatın klasik eserlerini epik bir anlatımla uyarlama konusunda bir hayli maharetli olan BBC’nin yeni dizisinde Olivia Colman’ın rol arkadaşı ‘Dunkirk’ filminden de tanıdığımız Fionn Whitehead. Yorgos Lanthimos’un 2018 yapımı ‘Sarayın Gözdesi/The Favourite’ filmindeki oyunculuğuyla Oscar kazanan Olivia Colman’ın dizideki performansı hem eleştirmenler hem de hayranları nezdinde merak konusu.

Kraliçe 2. Elizabeth’i canlandırmıştı

‘The Crown’da iki sezonu boyunca Kraliçe 2. Elizabeth rolüyle büyük beğeni toplayan Olivia Colman, dizi dünyasına hiç de yabancı bir isim değil. Geçtiğimiz yıl ‘Joyride’ ve ‘Karanlık Kız’ filmleriyle başarılı oyunculuklara imza atan Colman, Bayan Havisham rolünü de epey içselleştirmiş. Dizi gösterime girmeden BBC’ye açıklamalarda bulunan İngiliz oyuncu rolü hakkında “Bayan Havisham’ın başına gelenler korkunç. Keşke sohbet edebileceği bir terapisti veya gerçekten iyi bir arkadaşı olsaydı, çok daha iyi bir yerde olabilirdi” dedi.

Bayan Havisham aslında 30’lu yaşlarında bir kadın

Beyazperdeye altı kez uyarlanan ‘Büyük Umutları’ın ana karakteri Bayan Havisham’ın genellikle yaşlı tasvirlerine aşinayız. 1974 doğumlu Olivia Colman, Dickens’ın romanı yazarken tuttuğu notlarda Havisham’a en çok benzeyen isim konumunda. Zira Dickens’a göre Havisham 30’lu yaşlarında bir kadın. Kasvetli şatosunda evlatlığıyla birlikte yaşayan aksi ve karanlık bir anti-kahraman olarak nitelendirilebilecek Bayan Havisham’a merhametle yaklaşan Colman canlandırdığı karakter için yeterince hazırlık yapamadığı için üzgün.

‘Büyük Umutlar’ öncesi oldukça tempolu bir çekim takvimi bulunan Olivia Colman, yine de canlandırdığı karaktere dair kostümleri giydiğinde kendisini Bayan Havisham gibi hissettiğini belirtti.

Helena Bonham Carter ile karşılaştırılmaktan endişeli

‘The Crown’ dizisinden rol arkadaşları Gillian Anderson ve Helena Bonham Carter’ın da daha önceki ‘Büyük Umutlar’ uyarlamalarında Bayan Havisham’ı canlandırdıklarını hatırlatan Colman, rolü kabul ederken bu yüzden kararsız kaldığını itiraf etti. Yaşadığı kaygıyı ifade eden Olivia Colman son olarak şu açıklamada bulundu: “Arkadaşlarımla karşılaştırılma fikriyle gerçekten mücadele ettim. Bu bütün oyuncularda olan bir şey. Hepimiz bazen aynı rolleri oynuyoruz ve sorun değil diye düşündüm. Umarım Gillian ve Helena berbat bir iş çıkardığımı düşünmez.”

BBC One ve BBC Player aracılığıyla izlenebilecek dizinin yönetmen koltuğunda Brady Hood otururken dizi altı bölümden oluşuyor.

Müzik dünyasının asi şövalyeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.