Ordu’dan tarih fışkırıyor: Arkeolojik kazılar 15. yılında

Ordu Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılar 15. yılında. Kazılarda bugüne kadar 6. Mithridates dönemine ait iki bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeliyle yaklaşık dört bin 500 parça tarihi eser bulundu. Arkeoloji müzesi de yolda.

Kültür Sanat 15 Ekim 2024

Türkiye’den hemen her güne yeni bir arkeolojik keşif ve buluntu haberi geliyor. Kültürel mirasa sahip çıkmak ve tarihi turizmde ilerleme kaydetmek için arkeoloji çalışmaları ve eserlerin izini sürme konusunda son yıllarda çalışmalarda vites artırıldı. Haberler bu kez Ordu’dan.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürüttüğü kazı Ordu Kurul Kalesi’nde; 2010’da başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalarda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında altısı arkeolog 21 kişi görev alıyor.

Kazılarda bugüne kadar 6. Mithridates dönemine ait iki bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeliyle yaklaşık dört bin 500 parça tarihi eser bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırları içindeki kazı alanını ziyaret ederek Prof. Dr. Şenyurt’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı, çıkarılan ve kazı evinde korunan eserleri inceledi.

Ordu Kurul Kalesi’nde 2010’da başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor.

Gazetecilere tarihin binlerce yıl öncesine ışık tutan Ordu Kurul Kalesi kazılarının 15. yılında büyük titizlikle devam ettiğini ve kazı çalışmalarına tüm desteği sağladıklarını anlatan Güler “Ordu’dan tarih fışkırıyor” dedi: “Burada özellikle arkeolojik zenginliğimizin korunduğunu görüyoruz. Kazı sırasında gün yüzüne çıkarılan eserlerle tarih ve kültür zenginliğimize katkıda bulunuyoruz. Karadeniz’in İç Anadolu ya da Ege’ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi, ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz.”

Arkeoloji Müzesi yolda

Çıkarılan bu eserler ne olacak derseniz… Ordu yakında bir arkeoloji müzesine ev sahipliği yapacak. Güler çıkarılan eserlerin sergileneceği arkeoloji müzesinin hazırlıklarını yaptıklarını da müjdeleyerek “Karadeniz Bölgesi ve Ordu, tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliğiyle de çekim merkezi olacak” dedi.

Marmaris'te yeni rota: Kedrai Antik Kenti gün yüzüne çıkıyorMarmaris’te yeni rota: Kedrai Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.