Orkestra üyesine tokat atan Sir Gardiner tüm programını iptal etti

Dünyaca ünlü orkestra şefi Sir John Eliot Gardiner'in attığı tokat pahalıya patladı. Kral Charles'ın da yakın arkadaşı olan Sir Gardiner, orkestrasında yer alan müzisyene tokat attığı için özür diledi ve yıl sonuna kadar tüm konserlerini iptal etti. Maestro bu sürede psikolojik destek alacak.

Kültür Sanat 2 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sir John Eliot Gardiner, çağın en önemli şeflerinden biri olarak kabul ediliyor.

Klasik müzik dünyasının en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Sir John Eliot Gardiner’in neden olduğu skandal, gündemde yer etmeye devam ediyor. Güney Fransa’daki bir konser esnasında orkestra üyesine tokat atan 80 yaşındaki şefin turne programı tamamen iptal edildi. Hafta başı BBC Proms’taki gösterisinin gerçekleşmeyeceği açıklanan şefin, yılın kalanındaki programı da aynı akıbete uğradı. Ancak bu kez tamamen kendi rızasıyla.

Gardiner psikolojik yardum alacak

Skandalın patlak verdiği ilk günlerde sessiz kalmayı tercih eden Sir John Eliot Gardiner, özellikle orkestra üyelerinin tepkileri sonrası bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Olayın bir görgü tanığının açıklamaları sonrası ortaya çıkmasıyla birlikte ünlü şefe yönelik tepkiler de çığ gibi arttı. Hatırlanacağı üzere görgü tanığı, maestronun, müzisyeni sahneye yanlış taraftan çıktığı için önce azarladığını ardından da ona tokat attığını söylemişti. Hafta başında Londra’daki ünlü Royal Albert Hall’da gerçekleşmesi planlanan BBC Proms konserlerinin iptal olduğu açıklanan maestro, kendi kararıyla yıl sonuna kadarki tüm konser programını da durdurdu.

Ünlü şef yaptığı yeni açıklamada “bu kadar sıkıntıya neden olduğu için kalbinin çok kırıldığını” söylerken bir süre düşünmek ve psikolojik danışmanlık almak üzere gelecek yıla kadar tüm görevlerinden çekildiğini kamuoyuna duyurdu. Açıklamasında özür dileyen Sir John Eliot Gardiner, “Kendilerini kötü muamele görmüş hisseden meslektaşlarımdan ve sorunlarımı ele almak üzere ara verme kararımdan dolayı hayal kırıklığına uğramış hissedebilecek herkesten özür dilemek istiyorum. Bu kadar sıkıntıya neden olduğum için çok üzgünüm ve hatalarımdan ders çıkarmaya kararlıyım.” dedi.

Konser Kurdu: Elektronik müzikten halk müziğine bol çeşitli menüKonser Kurdu: Elektronik müzikten halk müziğine bol çeşitli menü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.