Sansür aşılırsa ‘Barbie’ Ortadoğu’da da gösterilecek

Greta Gerwig imzalı 'Barbie' filmi gişe rekorları kırıyor, yönetmen ve yapımcının yüzlerini güldürüyor olabilir. Ancak tüm dünyanın merakla beklediği filme, Orta Doğulular bir türlü kavuşamıyor. Zira film LGBTİ+ göndermeli sahneler olduğu iddiasıyla Orta Doğu'da yasaklanabilir.

Kültür Sanat 4 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ vizyona girdiği ilk hafta 155 milyon dolarlık bilet satışıyla rekor kırmış ya da tüm zamanların bir kadın tarafından yönetilmiş en yüksek gişe hasılatına sahip filmi olabilir. Dünya genelinde ilgiyle karşılanan film, Ortadoğu’da sansür tehlikesiyle karşı karşıya.

Aslında filmin Ortadoğu ülkelerindeki yayın tarihi 19 Temmuz olacak, böylece film vizyon tarihinden iki gün önce izlenebilecekti. Ancak Warner Bros’un yerel dağıtım ortağı yayıncı Vox Cinemas, tüm dünyada 21 Temmuz’da gösterime giren filmin vizyona girme tarihini 31 Ağustos’a erteledi.

Bir iddiaya göre bu gecikmenin sebebi sansür. Filmde LGBTİ+’larla ilgili olduğu iddialar edilen diyalog ve anlatımların değişmesi isteniyor. Warner Bros da bu konuda ‘düzenleme’ yapmaya çalışıyor.

Öte yandan Warner Bros’un herhangi bir sahneyi kesilmesine izin vermeyeceği de gelen iddialar arasında. Eğer her iki taraf bu konuda anlaşamazsa ‘Barbie’, bölgenin en büyük pazarı olan Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Mısır gibi ülkelerde gösterime girmeyebilir.

Daha önce yasaklanmıştı

İki taraftan da konuya yönelik resmi bir açıklama yapmadı. Ancak olası bir sansür hamlesi şaşırtıcı olmayacak. Zira 10 yıl önce Suudi Arabistan’da ‘Barbie’ bebekleri cüretkar kıyafetler ve kadınların geleneksel olmayan cinsiyet rolleriyle tasvir edilmesi nedeniyle yasaklanmıştı.

Cinsellik, homoseksüellik ve dini konular içeren filmler Ortadoğu’da sansür kurallarına uygun şekilde kırpılıyor. Eğer stüdyo düzenlemeleri yapmayı kabul etmiyorsa filmler ülkede yasaklanıyor.

Son örnek ‘Örümcek Adam’ filminin gösterim sürecinde de yaşandı. Filmdeki bir sahnede transgender bayrağını tasvir eden bir poster olduğu için yapım Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayın onayı alamadı.

'Oppenheimer' ve 'Barbie' çekişmesi müziğe de yansıdı‘Oppenheimer’ ve ‘Barbie’ çekişmesi müziğe de yansıdı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.