PEN’den Türkiye’ye çağrı: Wattpad yasağını kaldırın

Uluslararası Yazarlar Derneği PEN'den Türkiye'de Wattpad'e uygulanan erişim yasağı için açıklama geldi. PEN'in internet sitesinden yapılan açıklamada "Wattpad'e uygulanan keyfi yasağı kaldırın" çağrısı yapıldı.

Kültür Sanat 19 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’de hikâye platformu Wattpad’e uygulanan erişim yasağı dünyanın gündeminde. Uluslararası Yazarlar Derneği PEN, uygulanan yasağı internet sitesinden yaptığı açıklamayla eleştirirken bir çağrıda bulundu. PEN yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yetkililerin Wattpad ve uluslararası insan hakları standartlarına aykırı yasalarla kısıtlanan diğer internet siteleri üzerindeki yasağı derhal kaldırması gerektiğini belirtti. Örgüt ayrıca yetkilileri hem çevrimiçi hem de çevrimdışı bilgi paylaşma ve alma hakkını koruma çağrısında da bulundu.

Uluslararası PEN Başkanı Burhan Sönmez imzalı bildiride şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’deki yetkililerin hiçbir gerekçe göstermeden Wattpad’i yasaklama kararı, ülkede okuma materyalleri üzerinde giderek artan baskının bir başka örneğidir. Yazarlar ve okurlar, sansür korkusu olmadan özgürce yaratıcı içerik üretebilmeli ve bu içeriğe erişebilmelidir. Yetkilileri Wattpad üzerindeki keyfi yasağı kaldırmaya ve ifade özgürlüğünü sürekli olarak kısıtlamaya son vermeye çağırıyoruz”

Yasağa tepkiler büyüyor

12 Temmuz 2024 tarihinde Ankara’da bir mahkeme, herhangi bir gerekçe göstermeden hikâye anlatma platformu Wattpad’e erişimi engelledi. Özellikle gençler arasında popüler olan ve Türkiye’de önemli sayıda kullanıcısı bulunan platform, yazar adaylarının özgün hikayeler yayınlamasına ve dünyanın dört bir yanındaki okuyucularla bağlantı kurmasına olanak sağlıyor. 17 Temmuz’da Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası bir açıklama yayınlayarak yasağı okuma ve yazma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.

Wattpad yasaklandı, birçok yazar öfkeli: Kitabım içeride kaldı!Wattpad yasaklandı, birçok yazar öfkeli: Kitabım içeride kaldı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.