Pera Palace Hotel’deki Atatürk Müze Odası yeniden açılıyor

İlk misafirlerini 1895'te düzenlenen açılış balosuyla ağırlamaya başlayan Beyoğlu'ndaki Pera Palace Hotel'de Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı oda ziyaretçilere açılıyor.

Kültür Sanat 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Pera Palace, 1 Ağustos'ta yeniden ziyarete açılacak.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Meşrutiyet Caddesi’ndeki Pera Palace kapılarını açtığında yıl 1895’ti. Otel açıldığı ilk günden beri yolu şehre düşen pek çok önemli ismi ağırladı. Bunlardan belki en özeli Atatürk’tü.

Atatürk otelin 101 numaralı odasında konakladı. En kritik dönemde ülke için büyük önem taşıyan kararları burada aldı, ziyaretçilerini bu odada ağırladı. Atatürk’ün 1917-1926 döneminde kullandığı bu özel oda doğumunun 100. yılında müze oda haline getirilmişti. 101 numaralı odada Atatürk’ün kişisel eşyaları, gönderilen hediyeler, şapkalar, gözlükler, pijama takımları, balmumu heykeli belgeler ve Atatürk’ün yeniçeri kostümlü fotoğrafı yer alıyor.

Otel iki aylık bakım ve onarım çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı. Netflix’te yayımlanan ‘Pera Palas’ta Gece Yarısı’ dizisi de mekâna ilgiyi artırmıştı. Yeniden açılışa günler kala Pera Palace Hotel Pazarlama Koordinatörü Ezgi Pek otelin tarihi ve onarım çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı; Atatürk’ün odayı stratejik konumundan dolayı tercih ettiğini söyledi. “Odamız hem Haliç’e, hem de Pera’ya bakıyor. O da bunun için tercih ediyor. Bir de bağlantılı bir oda. Atatürk yaveri konaklasın diye burayı tercih etmiş.”

Atatürk’ün İngilizlerden bilgi almak için Pera Palace Hotel’i tercih ettiğini söyleyen Pek odanın casusluk faaliyetleri için de kullanıldığını söyledi. Odanın suikast ihtimalinde yaverinin kaldığı odadan kaçabilmek için merdivenlere çok yakın olduğunu söyleyen Pek “Ondan dolayı bu odayı tercih ediyor. Odamız Atatürk’ün çok sevdiği şafak doğumu, gün doğumu rengiyle donatılmış. Odamızda koltuklarımız var. Bu koltuklar da Atatürk’ün aslında askeri rütbeye göre düzenlediği koltuklar” dedi.

Atatürk’ün odasındaki özel eşyalardan biri de bir halı. Halının hikayesi bir Hint mihracesinin Atatürk’e teklif ettiği bir davete dayanıyor:

“Atatürk daveti kabul ettiği için ona hediye olarak iki adet seccade gönderiyor. Biz halı olarak kabul ediyoruz. Çünkü bu halılar seccade olabilmek için çok büyük ve üstünde hayvan figürleri barındırıyor. Bu halılardan birini biz şöyle yorumluyoruz; saat 9’u 7 geçiyor. 10 adet şamdan var ama yanmıyor. Sadece kasımda açan kasımpatı çiçekleri var. Bundan dolayı biz bu halının aslında 10 Kasım 1938’i gösterdiğini düşünüyoruz. Halının mistik olayı ise Atatürk ölmeden sekiz yıl önce ona hediye edilmesi.”

Odada Yunanistan Başbakanı’nın Atatürk’e Nobel Barış Ödülü verilmesine dair önerinin metni de var. Yunanistan’la alakalı dostluk yazışmaları, Atatürk’ün ölmeden 15-20 gün önce dil teorisine göre Türkçenin aslında ilk dillerin arasında yer aldığını yazdığı bir tezi var. Vefat ettiği için bunu tamamlayamıyor. New York Times dergisinde kapak olduğu fotoğraf da burada.

Otel 130 yıllık tarihi boyunca Agatha Christie, Alfred Hitchcock, Kraliçe II. Elizabeth, Greta Garbo, Zsa Zsa Gabor, Şah Rıza Pehlevi ve nice oyuncu, yönetmen, siyasetçi, yazarları ağırlamıştı. Atatürk Müze Odası 1 Ağustos’tan itibaren saat 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatlerinde gezilebilecek. Müze ziyaretleri oturum başına 50 kişiyle sınırlı olacak.

Göbeklitepe kazılarında büyük keşif: En eski boyalı heykel bulunduGöbeklitepe kazılarında büyük keşif: En eski boyalı heykel bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler