Göbeklitepe kazılarında büyük keşif: En eski boyalı heykel bulundu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de heyecan uyandıran keşif. Bölgede yapılan kazılarda gerçek boyutlu yaban domuzu heykeli ortaya çıkarılırken bir haber de Karahantepe'den geldi. Bölgede 2.3 metre yüksekliğinde dev insan heykeli bulundu.

Kültür Sanat 1 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Göbeklitepe ya da artık Karahantepe’yi de içine dahil eden daha geniş coğrafyayı tanımlayan Taş Tepeler’de heyecanlandıran bir keşif haberi var. Arkeologlar tarafından tarihin sıfır noktası olarak tanımlanan bölgede tarihin bilinen en eski renkli heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Yılın en önemli arkeolojik olaylarından biri olmaya aday gelişmeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı duyurdu.

Göbeklitepe kazılarında renkli yaban domuzu heykeli

2023 yılı boyunca bölgedeki dokuz arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan açıklamada “Karahantepe’de sürdürülen arkeolojik kazılarda gerçekçi bir insan heykeli ve Göbeklitepe kazılarında yaban domuzu heykeli açığa çıkartıldı. Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu” denildi.

Karahantepe’deki kazılarda 2.3 metre boyunda heykel bulundu.

2.3 metre yüksekliğinde devasa heykel

Göbeklitepe kazılarında keşfedilen yaban domuzu heykeli, H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ve üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde bulundu.

Karahantepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan heykel gerçekçi bir yüz ifadesiyle tarih öncesi sanatın en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday. 2,3 metre yüksekliğindeki heykel, bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulundu. Ölü bir insanı çağrıştıran kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara ulaşıldı.

Karahantepe’deki kazılarda ortaya çıkarılan 2.3 metre yüksekliğinde heykel.

Göbeklitepe'ye beton mu döküldü? Bir yanıt da kazı başkanındanGöbeklitepe’ye beton mu döküldü? Bir yanıt da kazı başkanından

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.