Metroyla gidilebilen antik kent: Perge
Perge Antik Kenti'nde milâttan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrian tarafından yaptırıldığı bilinen Kestros Çeşmesi'inden 1800 yul sonra yeniden su akmaya başladı. Çeşme kapsamlı arkeoloji çalışmalar sonrasında yeniden ayakta.
Bir dönem Pamfilya bölgesine başkentlik yaptığı bilinen ve Anadolu’daki en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olmasının yanı sıra mermer heykeltıraşlığıyla da tanınan Perge’de tarihi bir yapı yeniden ayakta. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapsamlı restorasyonu sonrasında Kestros Çeşmesi’nden yeniden su akmaya başladı. Roma İmparatoru Hadrian döneminde yaptırılan çeşme 1800 yaşında.
Şehir merkezindeki önemli anıtsal yapıların gün ışığına çıkarıldığı, kuleleri, tiyatrosu, stadyumu, hamamları, anıtsal çeşmeleri ve sütunlu caddesiyle geçmişin kapılarını aralayan antik kent 2009’dan beri UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Kestros Çeşmesi, antik dönemde şehrin üç kilometre doğusundan geçen Kestros nehri, günümüzdeki adıyla Aksu Çayı’ndan alınan suyu kentin ortasına taşıyor. Çeşmenin üzerindeki uzanmış tanrı figürü de bu nehir tanrısı Kestros’u simgeliyor. Perge Kazı Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Dönmez, 1946 yılından buyana kentte kazı çalışmaları yürütüldüğünü ve yaklaşık 80 yıl süren çalışmalarda kentin birçok bölümünün arkeolojik olarak açığa çıkarıldığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceği Miras Projesi kapsamında devam eden çalışmalar kapsamında Perge’nin doğu caddesi, stadyum, amfitiyatro ve macellum alanlarında yapılan kazılarda birçok önemli bulguya ulaşıldığını belirten Aytaç Dönmez, “Bu bağlamda özellikle 2022 yılında İl Kültür Müdürlüğümüz ve Antalya Müzesinin destek ve teşvikleriyle başladığımız Kestros Çeşmesi’ndeki su akıtma çalışmaları Bakanlığımızın bu sene bizlere sağladığı ödenekler sayesinde nihayetinde sonucuna ulaştı ve Kestros Çeşmesi 1800 yıl sonra yeniden suyuna kavuştu” dedi.