Platformlarda bu hafta: 2023’ün en iyileri!

Platformlarda yıl boyunca birbirinden iyi diziler yayınlandı. Peki en iyileri hangileriydi? IMDB yılın en iyi dizilerini seçti. En iyiler listesinin bir numarası BluTV'de yayınlanan 'The Last of Us'. 'Succession' ise listede üçüncü sırada yer aldı.

Kültür Sanat 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Filmler, diziler ve tv programları ile ilgili kapsamlı bilgi ve değerlendirmeler barındıran IMDB (İnternet Film Veri Tabanı) yılın en iyi dizileri listesini yayımladı. BluTv’de gösterimde olan iki dizi; ‘The Last of Us’ ve ‘Succession’ listede birinci ve üçüncü sırada yer aldı.

1. The Last of Us

Başrollerini ‘The Mandalorian’ ve ‘Narcos’ ile adını duyuran başarılı aktör Pedro Pascal ve genç yıldız Bella Ramsay’in paylaştığı dizi Naughty Dog tarafından geliştirilen ve aynı adı taşıyan, 2013 yapımı video oyununun uyarlaması.

Oyunun senaryosunu birebir takip eden dizi, bu yönüyle oyunun hayranlarının beğenisini kazandı. Dizi bir çeşit mantar virüsünden kaynaklanan bir zombi felaketi sonrasında yaşananları anlatıyor. Joel hayatta tek başına kalmış, çok sevdiği kızını da salgında kaybetmiş bir babadır. Ellie ise zombi ısırığına karşı bağışıklığı olan 14 yaşında bir kızdır. Joel’in görevi salgının çaresi olabileceği düşünülen Ellie’yi bilim insanlarına teslim etmektedir. Fakat Ellie’nin hastalığa çare arayan bilim insanlarının elinde sağ kalıp kalmayacağı belli değildir. Ellie’yle bir baba kız ilişkisi kuran Joel, insanlığı kurtarmak yerine, Ellie’yi kurtarmayı tercih edecektir.

Türkiye’de BluTV platformunda yayımlanan dizinin ilk bölümü, HBO Max’ta 4,7 milyon seyirciye ulaştı. Dizi, IMDB’nin en iyi diziler listesinde bir numaraya yerleşti.

2. Ahsoka

Disney’i kurtaran Marvel ya da Pixar değil Lucasfilm oldu. Şirketin IMDB’nin en iyiler listesine giren üç dizisinden ikisi Star Wars evreninde geçiyor. 1983’de vizyona giren ‘Yıldız Savaşları-Jedi’ın Dönüşü’ sonrası yani 6. ve 7. filmlerin arasında bir zamanda geçen dizinin baş kahramanı Ahsoka Tano, (Rosario Dawson) imparatorluğun çöküşü sonrası galaksiye yönelik yeni tehditleri soruşturuyor.

Ahsoka, sonradan Darth Vader olan Anakin Skywalker’ın Padawan’ı yani öğrencisidir ve kafalarında ‘lekku’ isimli kuyrukları olan Togruta adı verilen bir türe mensuptur. ‘The Mandolorian’ın spin off’u olan ‘Ahsoka’ büyük bir başarı kazanıp kendisine senenin en iyi dizileri listesinde ikinci sırada yer buldu.

3. Succession

Devasa bir şirketler imparatorluğu kurmuş olan acımasız, duygusuz, zalim baba Logan Roy ile hepsi birbirinden sorunlu dört evladı arasındaki iktidar savaşını anlatan dizinin tüm sezonları bol sayıda ödül aldı. Yapımcılar belki de ‘zirvede bırakalım’ diye düşünerek yer yer psikolojik dramaya dönüşen yer yer seyirciyi hop oturtup hop kaldıran dolaplar döndüren ve izleyenin aklında sürekli ‘Acaba kim kazanacak?’ sorusunu canlı tutup temposunu da heyecanını da asla düşürmeyen bu çok başarılı diziye dördüncü sezonu ile final yaptırdılar.

Üst düzey oyunculuklarla taçlandırılmış, çok iyi yazılmış karakterleri ile uzun süre akıllarda kalacak olan diziyi BluTv’de izleyebilirsiniz.

4. Black Mirror

Black Mirror’ın ana teması teknolojinin distopyaya dönüştüğü bir gelecek kurgusu olarak ortaya çıktı. Hızla gelişen ve nereye gittiği belli olmayan teknolojik ilerlemeler dünyasına adapte olmaya çalışan 21. yüzyıl insanlarına teknolojinin bizi götürebileceği olası karanlık sokakları incelemek, irdelemek ve kurgulamak fikri oldukça ilgi çekici geldi ve dizi kısa sürede kült kategorisine yerleşti. Black Mirror bize çoğu zaman yapay zekanın insan bilinciyle çok da dost olmadığı bir gelecek tasavvuru ortaya koydu ama ne ironiktir ki dizinin en çok sevilen ve ödül alan bölümü, insan bilincinin yapay bir cennette sonsuza kadar yaşabileceği bir saadet hikayesi anlatan, 4. sezonda yayınlanan San Junipero oldu.

Sevilen dizinin altıncı sezonu 2023’te Netflix’te yayımlandı. Yeni sezon ilk beş sezon kadar beğenilmese de Black Mirror IMDB’nin yılın en iyisi dizileri listesinde dördüncü sırada yer aldı.

5. The Mandalorian

Listedeki ikinci Disney+ dizisi de Star Wars evreninden geliyor. 2019’da Disney+’ta yayımlanmaya başlayan dizi ‘Yıldız Savaşları-Jedi’nin Dönüşü’ filminden beş yıl sonrasında geçiyor. Müthiş bir savaşçı olan fakat etik değerleri tartışmaya açık Mandolorlu bir ödül avcısının (Pedro Pascal) maceralarını anlatan dizide özellikle Yoda’nın türünden olan karakter, Grogu (Bebek Yoda) çok ilgi topladı.

The Mandolorian’ın 2023 yılında yine Disney+’ta yayımlanan üçüncü sezonu listede beşinci sırada yer alıyor.

6. One Piece

Netflix, üzerindeki manga lanetini ‘One Piece’ ile kırmayı başarmış gibi görünüyor. Dizi yayınlandığı ilk hafta sonunda dünya çapında 84 farklı ülkede bir numaraya yerleşerek ‘Wednesday’ ve ‘Stranger Things’in dördüncü sezonunun rekorunu kırmakla kalmadı en zor olanı da başarıp manganın fanatiklerinden geçer not aldı.

‘One Piece’, iyi kalpli, saf ve sevgi dolu genç korsan Monkey D. Luffy’nin birbirinden tuhaf ve egzantrik mürettebatıyla birlikte One Piece isimli hazineyi bulmak ve korsanlar kralı olmak için çıktığı yolculukta yaşadığı çılgın serüvenleri anlatıyor.

‘One Piece’, listede altıncı sıraya yerleşmekle kalmayıp Netflix’ten ikinci sezon için geçer notu da aldı.

7. The Fall Of The House Of Usher

Ekim ayının en heyecanla beklenen dizisi korku edebiyatının usta yazarı Edgar Alan Poe ile korku dizilerinin kralı Mike Flanagan’ın buluştuğu ‘Usher Evi’nin Çöküşü’ydü.

Kasvetli, yıkık ve karanlık çocukluk evinde, kasvetli ve karanlık bir gecede Roderick Usher, bütün hayatı boyunca onun suçlarını ortaya çıkartmak için mücadele etmiş olan dizinin tek dürüst karakteri avukat Auguste Dupin’e, ikiz kız kardeşi Madeline’in ve hırs, şehvet, lüks tutkunu, kaba, acımasız, kötücül, çıkarcı, duygusuz ve bencil ailesinin gerçek hikayesini anlattı.

Seyircinin büyük beğeniyle karşıladığı mini Netflix dizisi listede yedinci sırada yer aldı.

8. Ted Lasso

İlk olarak 14 Ağustos 2020 tarihinde, Apple Tv+’da yayın hayatına başlayan ‘Ted Lasso’, 2023 yılında üçüncü ve son sezonu ile ekranlara veda etti. Bu süreçte bol bol ödül de toplayan dizi geniş kadrosu ve insan ilişkilerini son derece nahif bir şekilde ele alan senaryosu ile seyircinin gönlünde de taht kurdu.

Dizi, Amerikan kolej futbolu koçu Ted Lasso’nun (Jason Sudeikis) bir İngiliz futbol takımı olan AFC Richmond’u yönetmek için Londra’ya gelmesinden sonra gelişen olayları anlatıyor. Çok sevilen ‘Ted Lasso’ dizisi son sezonu ile IMDB’nin yılın en iyi dizileri listesinde sekizinci sırada yer aldı.

9. The Bear

‘Shameless’ dizisinin Lip Gallagher’ı Jeremy Allen White’ın başrolünde oynadığı dizi, dünyanın en iyi restoranlarından birinde Şef olarak çalışan Carmy’nin, kardeşinin ani ölümünün ardından Chicago’ye gelerek ailesinin küçük sandviç dükkanını işletmeye başlamasından sonra gelişen olayları anlatıyor.

Mutfaktaki hızlı temposu Master Chef yarışmasındaki aksiyonu aratmayan The Bear’in ikinci sezonu da ilki kadar başarılı olup ilgi görünce Disney+ dizinin üçüncü sezonu için de yeşil ışık yaktı. “The Bear” listede dokuzuncu sırada yer aldı.

10. Gen V

2019 yılında Amazon Prime’da yayımlanmaya başlayan ve süper kahramanların karanlık yönlerini anlatan ‘The Boys’ dizisi, platformun en başarılı dizilerinden birisi oldu.

2023 yılında ilk sezonu yayımlanan ve bir spin off dizisi olan ‘Gen V’ de ‘The Boys’ evreninde geçiyor. Süper güçlere sahip bir grup genç öğrencinin yeni nesil kahramanlar olmak için prestijli bir okul olan Godolkin Üniversitesi’nde eğitim alırken başlarına gelenleri ve yaşadıkları maceraları konu alan dizi selefi kadar ilgi ve beğeni topladı.

Dizi IMDB listesinde kendisine 10. sırada yer buldu.

Platformlarda bu hafta: Canavarların isyanı, kertenkelenin yaşam sevdasıPlatformlarda bu hafta: Canavarların isyanı, kertenkelenin yaşam sevdası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.