‘Assos’ta çöplükten tarih fışkırıyor
Vezüv yanardağının patlaması sonrası küller altında kalan Pompeii'de bugüne kadar varlığı bilinmeyen bir oda keşfedildi. Mavi oda olarak adlandırılan bu yapının duvarlarında kadın figürlü freskler bozulmadan günümüze ulaşmış.
Milattan sonra 79 yılında Vezüv Dağı’ndaki volkanik patlamada küller altında kalan Pompeii antik kentinde yapılan yeni bir kazıda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Mavi oda olarak adlandırılan bu yapı üstünü lavların örtmesi sayesinde günümüze son derece iyi korunmuş bir biçimde ulaşmış. Duvarlarında pagan ritüelleri yansıtan kadın figürlü çizimlerin yer aldığı mavi odada çok sayıda da vazo ve çömlek bulundu.
Doğal bir renk olmayan mavinin elde edilmesi yakın döneme kadar oldukça pahalı ve zorlu bir süreçti. Hal böyle olunca da hem duvarlarda hem de fresk ya da tablolarda bu renge rastlamak bir zenginlik göstergesiydi. Bölgede kazı yapan arkeologlar buldukları mavi odada araştırma yaparken buranın kutsal nesnelerin de saklandığı bir tapınak odası olduğunu tespit etti. Arkeologların bu keşfi 1070 evdeki 13 bin odanın ortaya çıkarıldığı bir arkeolojik kazı projesinin parçası olarak gerçekleşti.
Keşif sonrası konuşan İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano Pompeii antik kentinin gerçek manada saklı bir hazine olduğunu ve yerin altında keşfedilmeyi bekleyen daha nice zenginlik bulunduğunu söyledi.
Üçte biri hâlâ volkanik kalıntılardan temizlenmeyi bekleyen Pompeii’de son neslin en büyük kazısı olan bu çalışma Pompeii’nin Roma İmparatorluğu’nun insanlarına ve kültürüne açılan, dünyanın önde gelen bir penceresi olduğunu bir kere daha kanıtlıyor. Zaman içinde varlığı büyük ölçüde unutulan antik kent 1748 yılında tesadüfen bulundu. Milattan sonra 79 yılının 24 Ağustos günü Vezüv Dağı’ndaki şiddetli patlama sonrası üzerine yağan lavlar nedeniyle 15 dakika içinde yok olan antik kent günümüzde Napoli’ye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yer.