Bu altın kemeri görmek için sadece üç ayınız var
Antik Çağ'ın üstünde en çok konuşulan kentlerinden Pompeii'nin yok oluşunu araştıran bilim insanları felaketin sadece Vezüv'ün patlamasından kaynaklanmadığını ortaya çıkardı. Kenti yok eden nedenlerden biri de deprem.
Pompeii M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yerle bir olmuş ve kent sakinlerini volkanik kül tabakalarının altında bırakmıştı. Ancak antik Roma kentinin kıyametini anlatan bu hikâyede daha fazlası var. Frontiers in Earth Science dergisinde yayınlanan araştırma Pompeii’nin aynı anda büyük bir depremle yıkıldığına dair kanıtlar sunuyor. Keşif kentin yok oluşu için yeni bir zaman çizelgesi oluşturuyor ve yeni araştırmaların, iyi çalışılmış arkeolojik alanlardan ek sırları ortaya çıkarabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar sismik faaliyetlerin şehrin yıkımına katkıda bulunduğuna dair her zaman bir sezgiye sahipti. Antik Çağ’da yaşayan yazar Plinius yakınlardaki bir kasabada bulunduğu noktadan Vezüv’ün patlamasına şiddetli sarsıntıların eşlik ettiğini bildirmişti. Ancak şimdiye kadar bu tarihsel anlatıyı destekleyecek hiçbir kanıt bulunamamıştı. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden Domenico Sparice liderliğindeki bir araştırma ekibi kayıtlardaki bu boşluğu araştırmaya karar verdi.
Dr. Domenico Sparice Pompeii’de bugüne kadar yapılan kazılarda, depremlerin antik yapılar üzerindeki etkileriyle ilgilenen arkeosismoloji alanında uzmanların yer almadığını, bu alandaki uzmanların katkılarının keşfin anahtarı olduğunu söyledi. Araştırmacılara göre modern deprem kurbanlarında gözlemlenen kemik kırığı modelleri ve ezilme yaralanmaları talihsiz Romalıların bina çökmesi sonucu öldüğünün de kanıtı.