Böyle sergi görülmedi! Tabloların arkasında ne var?

Dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Madrid'deki Prado Müzesi, eşine pek rastlanmayan bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. 'Reversos / Tersine' adlı yeni sergide birçok ünlü tablo, ters çevrilerek sergileniyor.

Kültür Sanat 9 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Madrid’in en çok ziyaretçi alan müzesi Prado, eşine pek rastlanmayan bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. Müzenin son sergisine gelenler, Velázquez’in ‘Las Meninas’ının tüm ihtişamıyla değil, tablonun arka yüzünün sade ve gerçek boyutlarda bir canlandırmasıyla karşılaşıyor. Başka bir yerde, Goya, Rembrandt ve Van Gogh’un otoportrelerinin yanı sıra Picasso’nun Guernicası da yer alıyor. Sergi 3 Mart 2024’e kadar ziyarete açık kalacak.

Prado sergisi ilhamını Las Meninas’dan alıyor

Prado Müzesi direktörü Miguel Falomir’e göre serginin kökeni, Velázquez’in üzerinde çalıştığı devasa tuvalin arkasından ziyaretçilere baktığı ‘Las Meninas’a dayanıyor. Müze direktörü Falomir ‘Reversos’ sergisine dair yaptığı açıklamada “Sergi, Velázquez’in de burada olsaydı düşünmemizi isteyeceğini düşündüğüm bir şeyi hatırlatmayı amaçlıyor; bu da sanatın, özellikle de resmin sadece görüntünün kendisiyle ilgili olmadığıdır. Bir eserin arkasını ve çerçevesini gördüğünüzde, her katmanın bize anlatacak kendi hikayesi olan arkeolojik bir keşif karşısında durmak gibi olduğunu söylemekten hoşlanıyorum” dedi.

Bu amaçla, serginin küratörü Miguel Ángel Blanco, Prado Müzesi’nin yanı sıra 29 uluslararası müze ve koleksiyondan 105 parçayı bir araya getirerek, gizem dolu “mağara benzeri bir atmosfer” yaratmak için siyaha boyanmış iki odaya yerleştirdi. Eserlerin bazıları her iki taraftan da görülebiliyor, bazılarının ise arkalarını süsleyen ve uzun süredir görünmeyen mesajları, damgaları ve eskizleri daha iyi gösterebilmek için boyalı yüzleri duvara dönük.

O eski İstanbul şimdi İstiklal Caddesi'ndeO eski İstanbul şimdi İstiklal Caddesi’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.