Tarih ve arkeolojinin izinde: Antik dünyaya açılan kitaplar
Günlerdir herkes bir sorunun peşinde. Peşinde olmayanlar bile maruz kalıyor: Galler prensesi Kate Middleton nerede? Raf Gezgini, Kate Middleton'un yarattığı krizin gücüyle kraliyet ailesi hakkında yazılmış kitapları indiriyor bu hafta raftan.
"İngiliz kraliyet ailesinden sırlarından bize ne" diyenler sizi de unutmadık. Dumanı üzerinde tüten, "Bu aralar hangi kitaplar gündemde, ne okuyalım" sorularınıza yanıt verdik.
İster ilgilisi olun ister ne yaptıkları umurunuzda olmasın. Günlerdir herkes bir sorunun peşinde. Peşinde olmayanlar bile maruz kalıyor: Galler prensesi Kate Middleton nerede?
Bilmeyenler için kısa bir özet: Galler prensesi Kate Middleton son olarak 25 Aralık’ta bir etkinlikte görüldü. Sonrasında saray cephesinden ameliyat olduğuna dair bir açıklama geldi ancak komplo teorilerinin ardı arkası kesilmiyor. Neler olduğunu, sosyal medyada kaynayan dedikodu kazanı ve komplo teorilerini merak edenleri şöyle alalım.
Dünyanın en popüler ailelerinden biri İngiliz kraliyet ailesi. Attıkları her adım merak ediliyor, taht oyunları ilgiyle izleniyor. Saray, iktidar, taht savaşları derken haliyle katı kuralları olan bu ailenin gizemi de merak ediliyor. Yıllarını kraliyet ailesine adamış yazarlar, gazeteciler ve uzmanlar bile var. Tabii anılar ve itiraf niteliğinde kitaplar da. Kayıp prensesin sırrı çözülecek mi beklerken saray koridorlarında olmasa bile şahitlerin yazdığı sayfalarda dolaşmak bizi bi süre oyalayabilir. Türkçeye çevrilenlerin sayısı az ancak olanlarla idare edeceğiz.
Raf Gezgini, Kate Middleton’un yarattığı krizin gücüyle kraliyet ailesi hakkında yazılmış kitapları indiriyor bu hafta raftan. Buyursunlar.
En günceliyle başlayalım. Malumunuz Prens Harry, dünyanın en meşhur ikinci çocuğu. Prens Harry doğduğunda, Charles, Diana’ya, “Bugün itibariyle bana hem bir varis hem de onun yedeğini vermiş oldun. Artık işim bitti” demiş. Tüm dünyanın gözünün önünde şekillenen bir ikinci çocuk vakası bu anlayacağınız. Zaten bir süre sonra da canına tak etti, eşi Meghan Markle ile birlikte tüm kraliyet görevlerini bırakıp ABD’ye taşındı. 2020’de aldığı bu kararın ardından her fırsatta ailesiyle aralarındaki sorunları dile getiriyor Harry ve Meghan çifti.
Ve geçen yıl bu sorunları rahat rahat anlatabileceği bir kitap geldi. Can Yayınları’nın Türkçeleştirdiği, Prens Harry’nin hayatının perde arkasını anlatan ‘Spare’. “Spare”, İngilizcede yedek anlamına geliyor. Ve bu tüm kraliyet dramalarını ilk ağızdan öğrenmemize vesile olan bir travmaya dönüşmüş durumda. JR Moehringer tarafından yazılan kitap (hayalet yazar), Harry’nin gençlik yıllarını, annesi Diana ile ilgili anılarını, basınla olan amansız savaşlarını, Afganistan yıllarını, Meghan Markle ile aşklarını, abisi William ve babası Kral Charles başta olmak üzere ailesiyle olan gerilimli ilişkisine kadar uzanıyor. Güncel kraliyet dedikoduları ve ikinci çocuk travmaları okumak isteyenlere duyurulur.
O gönüllerin prensesi. Tavırları, sempatikliği, özgünlüğü ve moda ikonluğuyla asi bir prenses Diana. Ve bu nedenle hala çok seviliyor. Yaşadıkları, eski eşi Prens Charles’la yaşadıkları, biten evliliği ve trajik ölümü… Diana’ya duyulan özlem de sevgi bitmiyor, tabii gizemli hayatının sırlarını öğrenmeye yönelik merak da. Hakkında çok fazla kitap yazıldı ancak Türkçe okuyabildiklerimizin sayısı sınırlı. Bu da en son yazılan ve Türkçeye de çevrilen bir kitap.
Yıllarını kraliyet ailesine vermiş gazeteci Andrew Morton’ imzalı ‘Prenses Diana’nın Kayıp Sırları – Diana’ tüm sırları ortaya çıkarmasa da sarayın karanlık koridorlarında Diana’nın neler yaşadığını öğrenmemiz için kapıları aralıyor. Galler Prensesliği boyunca yeme bozukluğundan, eşi Prens Charles’ın sadakatsizliğine; kraliyet ailesi tarafından dışlanmaktan, medyanın bunaltıcı ilgisine kadar sayısız sorunla başa çıkmak zorunda kalan Diana’nın bilinmeyenlerine buyurun.
Andrew Morton yaşamını kraliyet ailesine adadı demiştik değil mi? New York Times çok satan yazarı Morton bu kez de Kraliçe Elizabeth ve kız kardeşi Margaret’ın ilişkilerine odaklanan bir kitapla kraliyet magazini sevenlerin karşısında.
İki kız kardeşin hayatı babaları 6. George’un tahta geçmesiyle zaten değişmişti. Sıradan bir çocukluk ya da kardeşlik ilişkisi beklemek ne mümkün. Hele kardeşlerden biri geleceğin kraliçesi olacaksa… 2. Elizabeth’in kraliyetin vârisi olarak yaşadıkları ve Prenses Margaret’ın ise ailede, kraliyette ve sosyal hayatta kendisine biçilen rolleri kabul etme yolculuğu ödüllü biyografi yazarı Morton tarafından kaleme alındı.
Bir kraliçeyi en iyi kim tanır? Onu yetiştiren mürebbiyesi…
Sunday Times çoksatan yazarı Wendy Holden, dünyanın en ikonik figürlerinden Kraliçe 2. Elizabeth’in bilinmeyen çocukluk yıllarını anlatırken sözü kraliçeyi bir hükümdara dönüştüren mürebbiyeye bırakıyor. Marion Crawford, kraliyet ailesinin mürebbiyesi olmayı kabul ettiğinde hayatı hiç beklemediği bir şekilde değişti. İngiliz monarşisinin kalbinde yer bulan Marion, tahttan çekilmekten ayaklanmalara, taç giyme töreninin cazibesinden saray dramalarına kadar İngiliz tarihinin en önemli olaylarına tanıklık etti tabii gerekli bedelleri de ödeyerek. ‘Kraliyet Mürebbiyesi’ aşk, fedakârlık ve bağlılığın görkemli hikâyesiyle Kraliçe 2. Elizabeth’in tahta çıkmasından önceki yıllara ışık tutuyor.
Kraliyet sırlarıyla hiçbir alakası yok ama şimdiden İngiliz kraliyet ailesi tarihinin en unutulmaz figürlerinden biri olan Meghan Markle imzalı ‘Bank’ı da bu listeye alalım. Karşınızda yazar Meghan. Çift, Kraliyet Ailesi’nden ayrıldıktan sonra Prens Harry ‘Spare’ isimli kitabıyla aile sırlarını ifşa etmekle meşgulken Meghan Markle, eşi ve çocuğunun ilişkisinden esinlenerek ‘Bank’ adında bir resimli çocuk kitabı yazdı. Altın Kitaplar etiketiyle yayınlanan kitabın tercümesini Gökçe Yavaş üstlendi, Caldecott ödüllü illüstratör Christian Robinson resimledi. Kitap, baba ve oğul arasında geçen güven, huzur, keşfetme, öğrenme ve sevgiyle yoğrulmuş unutulmaz anlara küçük bir pencere açmayı başarıyor. Anılarla doğrudan bir alakası yok ancak bizim bildiğimiz Markle; küçük de olsa mesajlar vermiştir bu çocuk kitabında bile.
İngiliz kraliyet ailesinden sırlarından bize ne diyenler, buradan sonrası size. Dumanı üzerinde tüten, “Bu aralar hangi kitaplar gündemde, ne okuyalım” sorularınıza yanıt verelim.
Göçmenlik, göç deneyimleri, gidenlerin adaptasyon süreci… Modern dünyada daima “trend topic”(çok konuşulan) başlıklar bunlar. İnsanlık çeşitli nedenlerle yer değiştirip yeni hayatlara yelken açtıkça biz de insan hikayelerini dinleyecek, okuyacak ve hatta belki yaşayacağız. Halil Yörükoğlu da İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Şu An Saat Kaç?’ta bu hikayelere ses veriyor. Göçmenlerin nedense hep esmer olduğu, Rocky Balboa’nın yaşadığı rivayet edilen o meşhur ülkeye, Amerika’ya göç edenlerin, daha iyi bir hayat kurma umuduyla buradan gidenlerin acı-tatlı hikâyelerini anlatıyor.En yakın arkadaşlarını birkaç ay içinde ABD’ye yolcu edecek bendeniz, biraz da duygularına hakim olamayarak günlük rutinime ekleyeceğime emin olduğum “Şu An Saat Kaç?” sorusunun kitap ismi olmasına da bayıldığımı ekleyeyim.
Notos Kitap, yeni bir öykücüyü daha okurla buluşturuyor. Çiçeği burnunda yazar Duygu Terim, ilk öykü kitabı ‘Aslında Her Şey Yolunda’ ile karşımızda. Virgina Elena Patrone imzalı kapağıyla iç açan bu kitapta hayal âleminde yaşayanlar, kendisini her şeyin suçlusu olarak görenler, toplumsal rolleriyle barışamayan kadınlar ve erkekler, çıkış yolunu aşkta bulanların öyküleri var. O halde haftaya dair bir de mutfak bilgisi paylaşayım. İlk Kitap köşemiz, haftaya Duygu Terim’i ağırlayacak. Ben de Terim’in bir solukta okuduğum öykülerini nasıl yazdığını ve yazma serüvenini öğrenmeyi merakla bekliyorum. Haftaya soruların cevabında buluşmak üzere!
‘Afrikalı Leo’, ‘Semerkant’, ‘Işık Bahçeleri’, ‘Empedokles’in Dostları’, ‘Doğu’dan Uzakta’ ve ‘Doğunun Limanları’ başta olmak üzere Türkçeye çevrilmiş pek çok kitabı olan Amin Maalouf’tan yeni bir kitap.
Maalouf ‘Labirent’te Batı ile hasımları arasında yaşanan yeni çatışmaların ve meydan okumaların kadim kökenlerini dört büyük ulusun tarihi üzerinden anlatıyor: Meiji döneminde büyük bir modernleşme ivmesi kazanarak Asya’nın yükselen gücü olan Japonya; uzun yıllar Batılı uluslar için tehdit oluşturmuş Rusya; 21. yüzyılda ekonomik üstünlüğünü ilan eden Çin ve gezegenin hâlâ kültürel, teknik ve ekonomik anlamda süper gücü sayılan Amerika Birleşik Devletleri. Ve yazarın bir de çağrısı -ya da inancı diyelim- var: “Çok geç değil. Bu “labirent”ten çıkma olanaklarına sahibiz. Yeter ki önce yolumuzu yitirdiğimizi kabul edelim…”
İstanbul, Bilecik, İsfahan, Tire, Ankara… 1927, 1982, 2013, 2022… Farklı coğrafyaların, farklı zamanların kadınları…’35 Çok Güzel Gelsene ‘(2017), ‘Kendimi Ararken Seni Buldum’ (2018), ‘Ya Bir Bulutsan’ (2020) kitaplarının yazarı Pınar Çelikel, hepsi bir damla olan, ama bir araya gelince ummanları oluşturan 13 kadının hikâyelerini anlatıyor yeni kitabı Can Yayınları etiketli ‘Katre’de.