Raf Gezgini: Stephen King’den Murakami’ye

Raf Gezgini, bu hafta dumanı üzerinde tüten matbaadan yeni çıkmış 'sıcakların' peşine düşüyor. Bir yazarı yakından tanımak isteyenler, tanıdık simalara kavuşanlar, yaz sıcağına çare ruhu serinletecek bir şeyler arayanlar... Haruki Murakami, Stephen King, Murat Menteş ve daha fazlası. Buyrun listeye.

Kültür Sanat 30 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Bu haftanın öne çıkanları arasında Stephen King, Haruki Murakami ve Murat Menteş yer alıyor.

Dört gözle yolunu gözlediğimiz kitaplar, Türkçeye yeni çevrilenler, ‘Okuma listeme aldım ama hala başlamadım’ dediğimiz uzun listelerin değişmezleri…10Haber, bu kitapların izini sürüp raflarda geziyor. Kimi zaman yeni çıkanların peşine düşüyor, kimi zaman uzun zamandır raflarda demlenen kitapları keşfediyor. Ama en çok da  ‘Bu aralar ne okusam?’ sorusuna yanıt arıyor.

Raf Gezgini, bu hafta dumanı üzerinde tüten matbaadan yeni çıkmış ‘sıcakların’ peşine düşüyor. Bir yazarı yakından tanımak isteyenler, tanıdık simalara kavuşma heyecanını merak edenler, iyilik ve peşinden koşmaktan vazgeçmeyen maceraperestler, yaz sıcağına çare ruhu serinletecek bir şeyler arayanlarla dolu bu hafta. Ama iki usta yazar parlayarak öne çıkıyor. Stephen King ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan yeni romanı ‘Peri Masalı’ ve yaşayan en önemli edebiyatçılardan Haruki Murakami’yi daha yakından tanımak isteyenlere açılmış özel bir kapı olan ‘Haruki Murakami Sözlüğü.’ Buyrun listeye.

Peri Masalı-Stephen King

İyi ile kötünün karşılaştığı bir macera daha. Neredeyse tüm kurmacaların hatta hayatın ta kendisinin meselesi bu. İyinin kötüye karşı verdiği mücadele… Lakin söz konusu ‘Hayvan Mezarlığı’, ‘Yeşil Yol’, ‘O’ kitaplarının yazarı Stephen King ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan olay örgüsü olunca, işler daha da iştah açıcı hale geliyor. Yazar, sıradan bir adamın kahramana dönüşme yolculuğunu bir gerilim hikayesine dönüştürüyor bu kez. Romanda, King okurlarının hafızalarını zorlayacak, yazarın eski kitaplarına bol bol göndermeyle karşılaşmak mümkün.

Haruki Murakami Sözlüğü

Söz konusu edebiyatın yaşayan en önemli isimlerinden biri olunca insan heyecanını durduramıyor. Doğan Kitap, birkaç gün önce Haruki Murakami’nin metaforlar, işaretler ve gizemlerle dolu dünyasının gizli kapılarını açmayı vaadeden bir kitabı duyurdu. Bugün yaşayan en önemli yazarlardan biri. Kitapları 50’den fazla dile çevrildi, birçok yazara, filme ve öyküye ilham verdi. Satırlarını, hayatından izler taşıyan anlatılarını okumak Murakami’nin dünyasını keşfetmeye olanak verse de Kunio Nakamura ve Hiroko Dozen’nin ellerinden çıkan ‘Haruki Murakami Sözlüğü’, yazarla tanışmak için bambaşka bir kapı açıyor. Üstelik sadık Murakami okurları da yazarla henüz tanışma fırsatı bulamayanlar da bu kitaptan yeni bir şeyler öğrenebilir. Çok renkli, bol harita ve görselli bir kitap var elinizde. Bizden de ufak bir tavsiye, dikkat dağılması ihtimaline karşın yanınızda bir Murakami romanı bulundurmak size güvende hissettirecektir.

Benim Rüyalarım Hep Çıkar- Esra Kahya

“Taşlıktayım. Elimde makas. Yağmur yağıyor. Tulumbanın kıyısına oturdum. Önümde cansız bez bebekler. İçine böcekli yünler dolduracağım, büyülü kâğıdın arasına da altın sarısı saçlarımdan. Büyülü bir bebek yapmalı. Tam kalbinde saçlarım. İğneyi oraya, hayatının aktığı yere sokmalı ki benim yandığım yerden yansın…” Bu satırlar 12 öyküden oluşan Esra Kahya imzalı ‘Benim Rüyalarım Hep Çıkar’dan. Kahya’nın efsunlu öyküleri, metaforlarla ve ince bir bir işçilikle  dolu. Umay’dan nefes isteyenler, büyü yazılı bez bebekler, musibetlere karşı yakılan tütsüler, gerçeğe karışan rüyalar, dünyayı daha güzel bir yere dönüştüren kehribarlar, adaklar, muskalar, dualar, beddualar… Tüm bunları konu alan öyküler, okurdan özen ve özel bir vakit istiyor. İstediğini veren okurlar pişman olmayacaklarına emin olabilir.

Başkasının Mezarı-Ian Rankin

İskoç polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden Ian Rankin, bir kere daha Dedektif John Rebus ile yeni maceralara atılıyor. Serinin 18. kitabı ‘Başkasının Mezarı’, dedektif Rebus’un yeni bir kimlikle, ancak aynı heyecan ve kararlılıkla dönüşünü anlatıyor. Bu kez gündemde kayıp kızının peşine düşmüş fakat gittiği her kapıdan eli boş dönünce çaresizliğe kapılmış olan bir anne var. Ve tabii ki kayıplar bununla sınırlı değil. Dedektif Rebus iz peşindeyken işler yine çığrından çıkacak. 520 sayfalık bu macera Rankin’in işini şansa bırakmayan iyi bir yazar olduğunu bir kere daha hatırlatıyor okura.

Afili Hafiye

Tabancalı Kız’, ‘Garanti Karantina’, ‘Ruhi Mücerret’, ‘Fink’ romanlarının yazarı Murat Menteş, mizahi anlatımı ve özgün karakterleriyle Türkçe edebiyatın yenilikçi yazarların biri. Yazar yeni romanı ‘Afili Hafiye’de de bu alametifarikalarını bir araya getirerek mucizevi suçlarla dolu fantastik polisiyeye imza atıyor. Gizli görevdeyken cazibeli bir kadına rastlayan Kayıp Şahıslar Bürosu komiseri Alp Laçin O’un meçhul bir sevgilinin izini sürdüğü bir maceraya konuk oluyor okur. Ama dikkat edin, biz de baştan uyaralım. Bu romanda gerçek kelimesi gerçek anlamında kullanılmamış. Yani ona göre…

Vazgeçmeden Önce Deneyin-Ernest Hemingway

Nobel ve Pulitzer ödüllerini kazanmış bir edebiyatçı, dünyada adım atılmadık yer bırakmamış bir gezgin, edebiyatın en titiz kalemlerinden biri Ernest Hemingway. Yazarların kendilerinden ve hayatlarından izleri zaten satırlarına sızmış olsa da bazen onları daha yakından tanımak istiyor insan. Berker Okan’ın kaleme aldığı ‘Vazgeçmeden Önce Deneyin’ tam da bu isteğe cevap verecek bir çalışma. Bu kitapta Hemingway’in yaşamla ilgili derinlikli görüşlerini, aşk-aile ve hayatın anlamı üzerine tecrübelerini bulacak, belki de yazdığı en güzel hikâyesi olan yaşantısını tüm yalınlığıyla öğreneceksiniz.

Ada Evi

Kitap okumanın yeri ve zamanı olmayabilir -ki aslında vardır- lakin bazı kitapları, belirli yerlerde ve vakitte okumak bambaşkadır. Güneş hala kavurucu etkisini kaybetmemiş ve modumuz yaz güneşine uygun şekilde yüksekken, sıcak yaz günlerinde ruhu serinletecek bir kitap hepimize iyi gelebilir. Ani biten evlilikler, alışılmış yalnızlıklar, kız kardeşler, arkadaşlıklar, eski aşklar, üzeri örtülen ama hiç unutulmamış sırlar, yaz akşamları… ‘Ada Evi’ farklı kuşaklardan dört kadının kimi zaman duygulandıran ama bol bol da güldürmeyi ihmal etmeyen hikayelerini olabilecek en rahat üslupla anlatıyor.

Aşırı Orman

Pembe saçlı, komik Sidra; iyimser dev Enerro; ellerinin üstünde yürüyen, meraklı Bika… Derin Orman’daki 13.yaş kutlamaları için çok heyecanlı. Ağaç kökleriyle sarmalanmış, yapraksız, çiçeksiz KökDiyar’da büyüyen çocuklar, ilk kez görecekleri ormanda, ikiz ağaçlarını tanıyıp devirmelidirler. Epey heyecanlı bir macera onları bekliyor. Fantastik romanlarıyla tanınan İrem Uşar, okurlarını bu kez ağaçsızlaştırılmış aşrı bir evrene götürüyor.  Üç kafadarın büyüme yolculuğu doğayla kesişiyor.

İthaka

Ödüllü yazar Claire North, Penelopeia’nın Şarkıları üçlemesinin ilk kitabı İthaka’da Kral Odysseus’un şanının gölgesinde bırakılmış İthaka Adası’nı, sarayda çevrilen dolapları ve hepsinden önemlisi bunca zamandır hakkı yeterince teslim edilmemiş becerikli Penelopeia’yı hem insanların hem de tanrıların gözünden, gerçek ve yalın hâliyle anlatıyor.

Fragmanlı Vizyon Raporu: Beş film sinemalarda sizleri beklerFragmanlı Vizyon Raporu: Beş film sinemalarda sizleri bekler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.