Refik Anadol – Jerry Saltz tartışmasında üçüncü round: Sen hiç kimsesin!

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol ile Pulitzer ödüllü eleştirmen Jerry Saltz arasındaki tartışma yeniden alevlendi. Jerry Saltz, Anadol'un yaptığı eserleri vasat bulduğunu söyledi. Anadol da "Ben herkesim! Sen hiç kimsesin" diye karşılık verdi.

Kültür Sanat 25 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İkili arasındaki polemik sonrası sosyal medya kullanıcıları tartışmaya özel görseller oluşturmaya başladı.

Pulitzer Eleştiri Ödülü sahibi Jerry Saltz ile sanatçı Refik Anadol arasında geçmişe dayanan bir sanatçı-eleştirmen tartışması var. Bu tartışma zaman zaman hararetli hale geliyor. Özellikle sosyal medya üzerinden karşılıklı atışıyorlar. Artık bu tartışma bir boks maçına benzetiliyor. Dün bu tartışmada yeni bir round yaşandı.

New York’taki Museum of Modern Art’ta (MoMA) geçen yıl açılan açılan ve son olarak müzenin kalıcı koleksiyonuna dahil edilen Refik Anadol’un ‘Unsupervised’ adlı eserini Jerry Saltz oldukça sert eleştirmiş Vulture adlı web sitesinde eser için ‘yarım milyon dolarlık bir ekran koruyucusu’ demişti. Anadol da buna karşılık vermiş “Kapıları aç Jerry! Bu beni aşıyor! Biz varız – bilgisayar, algoritma, kod, veri ve yapay zeka ile çalışan dijital sanatçılar! Sizi seviyoruz ve siz de sevmeli ve saygı duymalısınız. Teşekkür ederiz!” cevabını vermişti.

Jerry Saltz, bu kez kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Refik Anadol’u tiye aldı. Sanatçının MoMA’daki çalışmasının üzerine içinde kendisinin yer aldığı yeni bir iş monte eden Saltz, çalışmayı “Bu, benim. Refik Anadol’dan daha iyi” sözleriyle paylaştı. Eleştirmenin paylaşımına çok sayıda yorum gelirken Saltz’ın bazı takipçileri, bu yaptığıyla sanatçının bilinirliğini artırdığı görüşünde. Kimi takipçiler ise bunu bir “kıskançlık” olarak nitelendirdi.

Refik Anadol: Sen hiç kimsesin!

Eleştirmen Jerry Saltz’ın paylaşımına cevap gecikmedi. Refik Anadol, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ağır sözler serf etti: ‘Sözlerinin benim için hiçbir anlamı yok. Benimle hiç konuşmadın, stüdyomu hiç ziyaret etmedin, kim olduğuma, neden ve nasıl sanat yarattığıma dair hiçbir fikrin yok. Ama şunu söyleyeyim; İşimi kalbimden yaratıyorum! Ve bunu öğrenmek için çalışmalısın, araştırmalısın! Konuşmalısın! Geldiğiniz dünya değişti! Yeni dünya aydınlıktır, yeni dünya kapsayıcıdır, yeni dünyanın kapıları yoktur! Ben benim topluluğum! Herkes, herkes, her yaş ve her kültür için sanat yapıyorum! Ben herkesim! Sen hiç kimsesin!’

Jerry Saltz: Vasat buluyorum!

Refik Anadol’un cevabına karşılık veren eleştirmen Jerry Saltz tartışmayı şu sözlerle sürdürdü: “Refik Anadol’un çalışmasını sevmiyorum ve nedenini de tam olarak söyledim. Yapay zeka sanatını seviyorum. Tüm araçları ve teknolojileri seviyorum! Ben yalnızca bir sanatçının eserini malzeme ve araçlarıyla ilgili olarak eleştiriyorum. Senin onu sevmen ne güzel. Ben bunu vasat buluyorum. Canlarım, hakkında  yazmadan önce asla sanatçıyı ziyaret etmem. Üstelik yazmadan önce asla sanatçıyla konuşmam. Ayrıcalıklı olmayan diğer izleyiciler gibi ben de olabildiğince özgür ve doğru yanıt vermek istiyorum. Kendi başıma. Gördüğümü söyleyeceğim. Eğer aynı fikirde değilsen tamam.”

Büyük onur: New York'taki MoMa ilk dijital sanat eserini Refik Anadol'dan satın aldıBüyük onur: New York’taki MoMa ilk dijital sanat eserini Refik Anadol’dan satın aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.